Vo Vajnoroch otvorili regionálne veliteľstvo NATO

Vo Vajnoroch slávnostne otvorili regionálne veliteľstvo NATO (NFIU). Nový styčný tím aliancie by mal začať naplno fungovať od júna.

24.01.2017 14:46
debata (1175)

Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Ceremoniál za účasti zástupcov predsedu Vojenského výboru NATO Stevena Sheproa, ďalších zástupcov NATO a ministra obrany SR Petra Gajdoša sa uskutočnil bez prítomnosti médií.

Styčný tím NATO sídli v kasárňach v bratislavskej mestskej časti Vajnory. Pôsobiť tam bude dohromady 41 vojakov, z toho dve desiatky miest sú vyhradené pre zástupcov členských krajín NATO.

„Tento organizačný prvok vnímame ako príspevok k národnej, ako aj kolektívnej obrane vo svetle bezpečnostného vývoja od summitu NATO vo Walese,“ povedal Gajdoš. Dodal, že hlavnou úlohou NFIU je v prípade potreby zaistiť bezproblémové rozmiestnenie síl aliancie na území jej východného krídla.

Gajdoš podľa tlačovej správy zdôraznil, že v žiadnom prípade nejde o zriadenie základne NATO na Slovensku. Vybudovanie stálej vojenskej základne NATO v krajine v minulosti opakovane odmietol aj premiér Robert Fico.

Styčné tímy aliancie sú v ôsmich krajinách, okrem Slovenska aj v Litve, Estónsku, Lotyšsku, Poľsku, Bulharsku, Rumunsku a Maďarsku.

„Je to práve myšlienka ‚jeden za všetkých a všetci za jedného‘, ktorá udržuje silné NATO, našich občanov v bezpečí a naše krajiny v mieri už takmer 70 rokov,“ uviedol počas ceremoniálu námestník generálneho tajomníka NATO pre verejnú diplomaciu Tacan Ildem.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #ministerstvo obrany #Peter Gajdoš