Disciplinárku s Harabinom odročili, Švecová neprišla

Disciplinárne odvolacie konanie o jednom z návrhov predsedníčky Najvyššieho súdu (NS) SR Daniely Švecovej na potrestanie Štefana Harabina sa v stredu neuskutočnilo. Švecová sa štvrťhodinu pred jeho začiatkom ospravedlnila pre pracovnú zaneprázdnenosť a prípravu na zahraničnú pracovnú cestu do Štrasburgu.

25.01.2017 12:45
Štefan Harabin Foto: ,
Štefan Harabin.
debata (35)

Pojednávanie odročili na 15. februára. „V stredu sa malo rozhodovať len procesne o odvolaní predsedníčky NS SR voči rozhodnutiu prvostupňového disciplinárneho senátu, podľa ktorého bol návrh podaný oneskorene. Hovorca NS SR Boris Urbančík vysvetlil, že „predsedníčka mala pocit, že to stihne, ale jednoducho z časových dôvodov sa pojednávania nemohla zúčastniť“.

Predseda senátu Stanislav Libant uviedol, že ak to predsedníčke NS SR jej pracovný program neumožní, tak aby na budúce pojednávanie splnomocnila na jej zastupovanie oprávnenú osobu. S týmto postupom Harabin, ale ani jeho obhajcovia Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský, nesúhlasili. Ide o jasnú obštrukciu zo strany Švecovej, toto robia mafiánski advokáti, vyhlásil Harabin.

„Predlžuje sa naša šikana a navyšuje sa tak škoda, o ktorú budeme žiadať,“ dodal. Dohňanský žiadal, aby senát dal Švecovej za jej prístup poriadkovú pokutu a zdôraznil, že aj jej pričinením sa vo veci koná príliš dlho.

Pojednávanie sa týkalo disciplinárneho návrhu z októbra 2015 a ide o kauzu, kde rozhodoval sudca Milan V., ktorý bol právoplatne v Českej republike odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu, v tom čase išlo na Slovensku o priestupok.

Podľa Harabinovho senátu rozhodoval ako nezákonný sudca, nemal už súdiť, a preto zrušili predchádzajúce súdne rozhodnutia a vrátili vec na nové konanie. Podľa Švecovej sa však Harabinov senát – v zložení Š. Harabin, G. Šimonová a Viliam Dohňanský – dopustil závažného disciplinárneho previnenia, lebo vydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s právom. Ich rozhodnutie spôsobilo obzvlášť závažný následok – prepustenie Milana M. na slobodu, čím došlo k celospoločenskému ohrozeniu.

Švecová v tomto prípade navrhla preradenie Harabina a Dohňanského na súd nižšieho stupňa, v prípade Šimonovej navrhla zníženie funkčného platu o 50 percent na pol roka. Disciplinárne senáty Švecovej návrhy voči sudcom zastavil, lebo podľa ich názoru boli podané oneskorene. Predsedníčka Najvyššieho súdu SR sa odvolala voči takémuto rozhodnutiu. Sudcovia tiež trvajú na prejednaní, lebo sa cítia nevinní.

V súčasnosti Harabin čelí spolu piatom návrhom na disciplinárne potrestanie, v dvoch prípadoch ho Švecová navrhuje vyzliecť z talára.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #disciplinárne konanie #Štefan Harabin #Daniela Švecová