Radičová sa zrieka ocenenia pre vyhlásenie podpísané Gašparom

Bývalá premiérka Iveta Radičová sa zrieka a vracia ocenenie Zlatý Biatec za rok 2012, ktorý jej udelil NEF Hospodársky klub.

27.01.2017 10:42

Ako informovala agentúru SITA, dôvodom je, že v zozname signatárov „Vyhlásenia NEF Hospodársky klub o migrácii“ je aj prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. „Je neprijateľné, aby sa pod takúto zmes obsahových absurdít, mäteže faktov a posplietaných nelogických kvázi súvislostí ktokoľvek podpísal,“ vyjadrila svoj postoj Radičová.

Vo vyhlásení sa píše o sprisahaní zahraničím platených mimovládnych organizácií aj o tom, že médiá klamú. „Skutočne sme sa všetci vďaka korporátnym médiám a tzv. ‚slniečkarom‘ stali v úvodzovkách takými ‚ostýchavými‘ a v podstate zbabelými, že sa zdráhame jednoducho nazvať hlupáka – hlupákom, podliaka – podliakom, parazita – parazitom? Asi nie,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Podľa neho sú Európania nevoľníkmi vo vlastnej krajine „aj vďaka uplatňovaniu ľudskoprávneho imperializmu‘ zo strany protinárodne orientovaných štruktúr“. Klub dodal, že polícia by mala byť nezávislá.

V pondelok sa s Gašparom stretol aj prezident Andrej Kiska, ktorý očakáva, že Gašpar svoj čin verejnosti vysvetlí.

Vysvetlenie od policajného prezidenta vyžaduje aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Podľa nej podpis pod konšpiračným vyhlásením podkopáva dôveryhodnosť polície. "Jednoducho to podkopáva dôveryhodnosť polície a z môjho pohľadu takýto podpis vyžaduje vysvetlenie. Schovávať sa nemá význam. Očakávala by som vysvetlenie, žiaľ neprišlo. Politicky zodpovedný je v tejto veci minister vnútra,“ povedala šéfka rezortu spravodlivosti v Rádiu Expres.

Okrem Gašpara výzvu podpísal šéfredaktor skrachovaného Hospodárskeho denníka Peter Kasalovský, bývalý minister práce za HZDS Vojtech Tkáč, bývalý šéf VÚB a exposlanec HZDS Ján Gabriel či primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč, ktorého polícia vyšetruje pre podozrenie z trestného činu.

Občianske združenie Neformálne ekonomické fórum – Hospodársky klub vzniklo podľa oficiálnej stránky 19. augusta 1993. Klub okrem vyhlásení robí napríklad ankety Zlatý biatec, World Politician, Best Bank a Najsympatickejší poslanec NR SR roka.

Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #Iveta Radičová