Budú Rakúšania robiť databázy cestujúcich?

Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka chce udržať posilnené hraničné kontroly až do konca vojny v Sýrii. Navrhuje tiež zhromažďovať údaje o cestujúcich, ktorí využívajú železničnú dopravu. Z Bratislavy odchádzajú do Viedne vo frekventovaných častiach dňa dva vlaky za hodinu. Opatrenie by sa týkalo mnohých našich občanov, napríklad tých, ktorí dochádzajú vlakom za prácou.

29.01.2017 20:00
vlak do rakuska, stanica, doprava, Foto: ,
Z Bratislavy odchádzajú do Viedne vo frekventovaných častiach dňa dva vlaky za hodinu.
debata (9)

Belgicko takisto oznámilo, že v rámci ochrany pred terorizmom chce zbierať informácie nielen o cestujúcich v leteckej doprave, ale aj o tých, ktorí používajú vlaky a diaľkové autobusy. Informácie plánuje zhromažďovať a vymieňať si ich s ostatnými štátmi EÚ.

Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka podľa informácií rakúskych médií takéto opatrenie podporuje. Najprv však musí EÚ odobriť zhromažďovanie a ukladanie informácií o cestujúcich, ktorí využívajú leteckú dopravu. Kritici namietajú, že by išlo o porušovanie práva na ochranu osobných údajov.

„Ide o tému Belgicka. Na tomto základe sú diskusie na úrovni Európskej únie a ďalšie pohľady otvorené,“ reagoval na otázky Pravdy o detailoch zhromažďovania údajov o cestujúcich hovorca rakúskeho ministerstva vnútra Karl-Heinz Grundböck.

Nášmu rezortu vnútra zatiaľ rakúska strana v tejto súvislosti neoznámila nič konkrétne. „Ministerstvo vnútra zatiaľ rakúske orgány nekontaktovali, nemáme o tomto návrhu žiadne informácie,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Keď cestujeme lietadlom, odovzdávame pri kúpe letenky svoje osobné údaje už roky, pripomína bezpečnostný analytik Milan Žitný. „Nevidím v tom žiadny problém ani dôvod na protesty. Pokiaľ pôjde o totožný typ a objem dát, ako je v leteckej doprave, tak nie je dôvod sa znepokojovať,“ konštatoval.

Každá krajina má podľa Žitného ochranu osobných údajov nastavenú trochu inak, napríklad v Nemecku a Rakúsku sú oveľa prísnejšie pravidlá ako u nás. Vo všeobecnosti sa však predpokladá, že informácie, ktoré sa zbierajú o cestujúcich leteckej dopravy, sa budú požadovať aj od tých, ktorí budú cestovať vlakom. Čiže pri zakúpení cestovného lístka bude potrebné preukázať sa identifikačným dokladom.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #hraničné kontroly #železničná doprava