Fico a Smer podporujú fašizmus na Slovensku, tvrdí Beblavý

Fašizmus sa na Slovensku za posledných desať mesiacov, odkedy je Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) v parlamente, rozširuje čoraz viac. Povedal to na pondelkovej tlačovej besede nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý s tým, že najviac k tejto situácií prispieva spolupráca vládnej koalície, hlavne Smeru, s ĽSNS.

30.01.2017 11:55
debata (104)

Ako Beblavý uviedol, jediní, ktorí s ĽSNS neflirtuje, sú nezaradené poslankyne Katarína Macháčková, Simona Petrík, hnutie OĽaNO a on sám. „Je zjavné, že Robert Fico a Smer sú zdrojmi politického úspechu Mariána Kotlebu," povedal nezaradený poslanec a dodal, že práve vďaka druhej vláde Smeru sa Kotleba stal županom v Banskobystric­kom kraji.

„Robert Fico a Smer to však potiahli ešte ďalej. Nielenže nie je ochotný pre porážku fašizmu nič obetovať, naopak, je ochotný pomôcť fašizmu, len aby pomohol sebe,“ doplnil Beblavý.

Ako konkrétne príklady spolupráce uviedol prípad z minulého týždňa, keď na zahraničnom výbore NR SR Ján Kecskés z ĽSNS ako jediný opozičný poslanec z výboru neodišiel a umožnil tak, aby bol výbor uznášaniaschopný a mohol zmiesť kauzu Agentúry Evka zo stola.

Za dôležitejší prípad Beblavý považuje ústavnú zmenu, ktorá má pomôcť "zabetónovať“ Kotlebu a poslancov Smeru vo funkciách županov. „Táto zmena, prechod na päťročné funkčné obdobie a jednokolová voľba županov, je najväčším darom Fica Kotlebovi,“ povedal Beblavý s tým, že na vlaňajšej decembrovej schôdzi pri hlasovaní o zmene ústavy v prvom čítaní dodali potrebné hlasy do ústavnej väčšiny práve Kotlebovci.

Ako tretí príklad Beblavý uviedol, že ešte v januári 2015 podal na Kotlebu podnet za porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov, keďže si od zamestnancov župy nechal posielať na svoj osobný účet podiel z ich mzdy.

„Banskobystrické zastupiteľstvo, v ktorom má Smer väčšinu, podnet prijalo na vyšetrenie už vo februári 2015,“ povedal s tým, že za dva roky nebolo schopné rozhodnúť. Podľa neho práve poslanci Smeru dodnes chránia Kotlebu. „Táto koalícia Fico – Kotleba je neprijateľná a treba ju jednoznačne odsúdiť. K fašizmu v našej krajine sa treba postaviť rovno,“ dodal.

Beblavý vyzval koaličnú stranu Most-Híd, aby nepodporila balík zákonov o voľbách do VÚC z dielne koalície, „lebo zvyšuje šance na úspech fašistov a má šancu prejsť len vďaka hlasom fašistov“.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #fašizmus #Smer #Miroslav Beblavý #ĽSNS