Kotlebovci sa za výroky v parlamente neospravedlnili

Poslanci za ĽS NS Milan Mazurek a Stanislav Mizík sa za svoje výroky v pléne neospravedlnili. Mazurek sa však hlasným krikom ironicky ospravedlnil Dankovi, ktorého označil za „radikálneho zástancu islamu“.

01.02.2017 10:00 , aktualizované: 11:45
debata (18)

Danko na nich ešte minulý rok podal podnet na Mandátový a imunitný výbor NR SR. Nepáčili sa mu výroky poslancov, keď v rokovacej sále parlamentu hovorili o tom, že v Izraeli vládne apartheid.

„Chcem sa vám ospravedlniť za to, že som vás urazil tým, že som v tomto pléne povedal o islame a o Izraeli čistú pravdu. Ja vám ďakujem za to, že sa môžem ospravedlniť, lebo v akomkoľvek islamskom štáte by za toto zrejme odťali hlavu,“ povedal Mazurek. „ĽSNS na rozdiel od SNS nikdy nezanevrie na hodnoty národné a hodnoty kresťanské. Sme jedinou stranou, ktorá môže Slovensko zachrániť,“ vyhlásil.

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd) reagoval na jeho vystúpenie s tým, že zneužil priestor na ospravedlnenie na obhajobu toho, za čo sa mal ospravedlniť. Stanislav Mizík namiesto ospravedlnenia citoval úryvky z Koránu. Dodal, že ak sa jeho výroky Danka dotkli, tak sa hlboko ospravedlňuje. Samotné výroky však neoľutoval, stojí si za nimi.

Poslankyňa Erika Jurínová (OĽaNO) vyjadrila ľútosť nad tým, čo si v pléne vypočula. „Vyťahovať úryvky bez akýchkoľvek súvislosti, sa mi zdá zneužívajúce. Je mi ľúto, keď sa tu oháňate kresťanstvom,“ povedala.

Predseda mandátového a imunitného výboru Richard Raši po vystúpeniach poslancov povedal, že mali možnosť urobiť slušnú vec a ospravedlniť sa mnohým ľuďom, ktorých sa výroky dotkli. „Bohužiaľ, možnosť ste využili len na to, aby ste si urobili politickú propagandu,“ povedal s tým, že prejav Mazureka bol hlasný a podľa Rašiho dával silou hlasu najavo nesúhlas so všetkým, čo sa tu deje. Podľa neho poslanci ukázali, že využívajú každú príležitosť na šírenie extrémizmu.

Matovič sa neospravedlnil za výroky, nie je na rokovaní

Predseda OĽaNO Igor Matovič sa neospravedlnil za svoje výroky z minulého roku, pretože požiadal o ospravedlnenie z rokovania parlamentu pre naliehavé pracovné povinnosti. Ako povedal na tlačovej besede, oslovili ho desiatky ľudí z východu Slovenska, ktorí mu posielali neúmerne zvýšené faktúry za elektrinu a žiadali ho o pomoc. „Ľudia ma zvolili, aby som obhajoval ich záujmy,“ zdôraznil s tým, že uprednostnil ľudí pred salutovaním predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi.

Matovič tvrdí, že jeho povinnosťou je chrániť ľudí. „Mal som naliehavé pracovné povinnosti. Napísal som ospravedlnenku na celý deň. Pre mňa sú toto naliehavé pracovné problémy,“ uviedol. Matovič však hodlá využiť priestor, ktorý mu dajú v parlamente na ospravedlnenie.

Hrozí im pokuta 1 000 eur

Mandátový a imunitný výbor NR SR v decembri rozhodol, že Matovič, Mazurek a Mizík sa musia ospravedlniť v pléne parlamentu za výroky, ktoré povedali v počas októbrovej schôdze. „Výbor sa vo všetkých troch podnetoch uzniesol, že im odporučí, aby sa za výroky prednesené na 10. schôdzi Národnej rady SR ospravedlnili v pléne Národnej rady Slovenskej republiky,“ povedal v decembri predseda výboru za Smer Richard Raši.

„Ak tak neurobia, podľa zákona o rokovacom poriadku bude ešte raz zasadať výbor a môže rozhodnúť o udelení pokuty až do výšky tisíc eur,“ informoval s tým, že na výbore sa odmietli ospravedlniť.

Podnet na poslancov podal predseda parlamentu Andrej Danko, podľa ktorého sa poslanci výrokmi vysmievajú zo židovského národa. Matovič počas rozpravy o rokovacom poriadku prirovnal Židov v koncentračnom tábore k poslancom NR SR, za čo sa však vzápätí ospravedlnil. Matovič sa vyjadril, že priamo v čase vyslovenia problémového výroku sa v pléne ospravedlnil a dodal, že si za slovami stojí. „Prisahal som na ústavu, ktorá hovorí, že máme slobodu vyjadrovania a ústava stojí nad rokovacím poriadkom,“ povedal v decembri.

Matovič v októbri v rozprave povedal: „Je to to isté, ako keby si v koncentračnom tábore povedali, že si zahrajú futbalový zápas Židia a dozorcovia. A zrazu tí dozorcovia povedia, že my sme dozorcovia, tak náš šéf koncentráku bude rozhodcom… Je to presne taká istá zvrátenosť. My, ako opoziční poslanci alebo ako opozícia, ťaháme v tomto mieste za kratší povraz. Tak ako Židia v koncentráku“.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Milan Mazurek #Stanislav Mizík