Danko neuzná ospravedlnenku Matoviča

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko neospravedlní neúčasť predsedu OĽaNO Igora Matoviča v parlamente. Ako povedala riaditeľka Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR Zuzana Čižmáriková, Matovič sa totiž celý čas v budove NR SR pohyboval.

01.02.2017 14:16
debata (65)

„Predseda NR SR preto nemôže ospravedlniť Igora Matoviča pre naliehavé pracovné povinnosti, ako svoje ospravedlnenie zdôvodnil,“ povedala.

Poslancovi za absencie hrozí, že mu bude odobratý plat. Za dve absencie 50 percent platu. Za štyri absencie celý plat. Absencia sa vzťahuje nielen na rokovanie pléna parlamentu, ale aj rokovanie výborov. Neúčasti sa rátajú za celé štvorročné volebné obdobie. V Matovičovom prípade ide o prvú absenciu.

Predseda OĽaNO Igor Matovič sa neospravedlnil za svoje výroky z minulého roku, pretože požiadal o ospravedlnenie z rokovania parlamentu pre naliehavé pracovné povinnosti. Ako povedal na tlačovej besede, oslovili ho desiatky ľudí z východu Slovenska, ktorí mu posielali neúmerne zvýšené faktúry za elektrinu a žiadali ho o pomoc. „Ľudia ma zvolili, aby som obhajoval ich záujmy,“ zdôraznil s tým, že uprednostnil ľudí pred salutovaním predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi.

Matovič tvrdí, že jeho povinnosťou je chrániť ľudí. „Mal som naliehavé pracovné povinnosti. Napísal som ospravedlnenku na celý deň. Pre mňa sú toto naliehavé pracovné problémy,“ uviedol. Matovič však hodlá využiť priestor, ktorý mu dajú v parlamente na ospravedlnenie.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Andrej Danko