Drucker vytvára možnosť, aby si pacient mohol 'kúpiť' dodatočný čas lekára

Zrušené prednostné ošetrenie za poplatok nahradí v ambulanciách nová služba. Od januára budúceho roka sa bude môcť pacient objednať na konkrétny termín. Vyšetrenie zaplatí z vlastného vrecka, strop pre sumy stanoví ministerstvo zdravotníctva. To uvažuje o 15 až 30 eurách.

01.02.2017 16:39 , aktualizované: 02.02.2017 10:00
Tomáš Drucker Foto: ,
Podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera nebude nový systém diskriminovať tých, čo nechcú platiť.
debata (48)

Návrat spoplatneného termínu do praxe avizoval minister zdravotníctva Tomáš Drucker ešte minulý rok. Opieral sa pritom o prieskum Národného centra zdravotníckych informácií, z ktorého vyšlo, že pacienti si to žiadajú.

Konkrétnejšie podmienky, ako bude objednávanie fungovať, predstavil Drucker včera. Podľa neho nepôjde o klasický poplatok. Pacient bude platiť lekárovi za jeho výkony ako napríklad zmeranie krvného tlaku či odber krvi. Na takéto vyšetrenie bude mať ambulancia vyčlenený čas po bežných ordinačných hodinách, pôjde o tzv. doplnkové ordinačné hodiny. „Vytvára sa možnosť, aby si pacient mohol "kúpiť“ dodatočný čas lekára, ktorý si hradí sám," povedal Drucker s tým, že to bude dobrovoľná služba tak pre lekára, ako aj pre pacienta.

Pacientskej organizácii sa nápad pozdáva. Podľa nej takúto možnosť využijú hlavne zamestnaní. „Obávali sme sa jednej veci, že budú opäť zavedené poplatky za prednostné vyšetrenia, lekári budú objednávať do obeda, neplatiaci pacienti budú opäť čakať, čo vyvolá nespokojnosť,“ pripomenula prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová. Druckerov návrh ich pochybnosti podľa nej rozptýlil.

Drucker poukazuje na to, že nový systém nebude diskriminovať tých, čo nechcú platiť. Plánuje stanoviť maximálnu výšku úhrady pri jednej návšteve. Tá by mala byť v rozsahu 15 až 30 eur. O tejto sume ešte diskutuje s lekármi, pretože niektoré vyšetrenia sú drahšie ako 30 eur.

„Zvažujeme možnosť, aby napríklad za desať percent výkonov mohli vyberať viac, ako je maximálna hranica,“ povedal. Na otázku, či to nie je veľa, minister poukázal na to, že všetko bude dobrovoľné. „Nikoho do toho nenútime,“ poznamenal. Predpísané lieky a niektoré vyšetrenia, napríklad zobrazovacími diagnostickými metódami, aj v rámci doplnkových hodín budú podľa Druckera hradené zdravotnou poisťovňou.

Asociácia pacientov v tejto súvislosti prízvukuje, aby rezort zobral do úvahy skupinu zraniteľných pacientov, ktorí sú na tom ekonomicky najslabšie. Sú to mamičky na materskej, dôchodcovia či zdravotne ťažko postihnutí. „Tam by bolo potrebné zvážiť, aby bol ten poplatok zohľadnený na tú najnižšiu sadzbu, nie na maximálnu,“ doplnila Lévyová. Pripomenula, že mnohí ťažko zdravotne postihnutí sa nevedia dopraviť ináč k lekárovi, len so svojím príbuzným a ten môže väčšinou poobede.

Šéf Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth ešte minulý rok tvrdil, že za vyšetrovanie po ordinačných hodinách by pacienti mali platiť od 50 eur vyššie, inak sa to lekárom neoplatí. O strope 30 eur uviedol, že ide zatiaľ o návrh. „Vítame tento spôsob, aby lekári mohli v doplnkových ordinačných hodinách vyberať poplatky, roky sa o to snažíme. O sume 30 eur budeme ešte diskutovať,“ povedal Šóth.

Diabetológ Jozef Lacko sa domnieva, že takáto zmena je určite v prospech pacienta. Pre niektorých zamestnaných, ktorí odvádzajú poistné, je problémom čakať, kým sa dostanú na rad. „Aj hodina je pre nich vzácna, preto sú ochotní si za zdravotnú starostlivosť priplatiť. Je to férové aj pre poskytovateľov, pre lekárov, aj pre pacientov. Keď je zdravotný personál ochotný pracovať, nech je to umožnené,“ skonštatoval Lacko.

Gastroenterologička Alena Jancová hovorí, že aj teraz objednáva pacientov po ordinačných hodinách, ak treba, a peniaze od nich neberie. Sumy 15 až 30 eur považuje za vysoké. „My sme na východe Slovenska a myslím si, že mnohí ľudia na to nemajú. Viacerí za mnou cestujú zďaleka, čiže sú radi, že si zaplatia cestu,“ uviedla Jancová. Ako doplnila, stále je to otázka toho, akí sú solventní pacienti a ako si lekár cení svoj čas.

Niektoré pacientske organizácie majú ešte veľa otázok k plánovaným zmenám. „Nie som ešte presne informovaný o tom, aký to bude mať dopad na pacientov, či sa týmto opatrením skvalitní zdravotná starostlivosť. Ale myslím si, že takáto zmena určite neskvalitní zdravotnú starostlivosť. Zdá sa mi, že možno aj 80 percent obyvateľov si to vôbec nebude môcť dovoliť a takýto postup je skôr pre prominentných,“ reagoval prezident Zväzu diabetikov Slovenska Jozef Borovka.

Borovka sa obáva, že by takýto systém mohol byť zo strany lekárov aj zneužívaný. Napríklad tak, že budú tlačiť chorých na objednávanie poobede. Keď sa zväz oboznámi so zámerom ministra zdravotníctva, bude ho v tejto súvislosti pripomienkovať.

Rezort chce zaviesť opatrenia, ktoré by mali zabrániť zneužívaniu spoplatneného objednávania. Lekárom určí počet pacientov, ktorých môžu v doplnkových hodinách vyšetriť, takisto stanoví aj rozsah týchto hodín.

Poplatky v ambulancii

V minulosti

  • V reforme bývalého ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca (ANO) počas vlády Mikuláša Dzurindu, ktorú parlament schválil v roku 2004, boli zavedené tzv. zajacovky – 20 Sk (0,66 eura) za vstup do ambulancie, oficiálne to bol poplatok za služby spracúvania údajov v elektronickej for­me.
  • Od septembra 2005 začali platiť poplatky za prednostné ošetrenie, ich výšku schvaľovali župy. V slovenských korunách sa pohybovali od 100 Sk (3,32 eura) do 300 Sk (9,96 eura).
  • V roku 2006 prvá vláda Roberta Fica zrušila poplatok za návštevu ambulancie, poplatok za prednostné vyšetrenia zostal.
  • V roku 2013 počas druhej vlády Roberta Fica parlament schválil novelu zákona, ktorá regulovala prednostné vyšetrenia. Návrh dala vtedy opozičná strana Most-Híd, lekári podľa nej museli medzi časmi na prednostné vyšetrenie vyhradiť dve hodiny na riadnu ordináciu, platba za prednostné vyšetrenie sa pohybovala od 3 do 15 eur.
  • V roku 2015 parlament zrušil aj poplatok za prednostné vyšetrenie.

Od budúceho roka

  • Pacient sa bude môcť u lekára objednať na termín, ale až po bežných ordinačných hodinách (po 14. hodine), pôjde o tzv. doplnkové ordinačné hodiny.
  • Namiesto termínu poplatok je podľa zdravotníckeho rezortu v tomto prípade presnejší výraz priama platba, pacient totiž bude platiť lekárovi priamo za jeho výkony. Strop platby stanoví ministerstvo, uvažuje sa o sumách 15 až 30 eur.
  • Lieky predpísané počas doplnkových ordinačných hodín preplatia zdravotné poisťovne.
  • Doplnkové ordinačné hodiny budú súčasťou zmluvy poskytovateľov so zdravotnými poisťovňami, schvaľovať ich bude samosprávny kraj.
  • Ak bude chcieť lekár vyberať peniaze od pacientov v doplnkových ordinačných hodinách, musí najskôr garantovať bežné ordinačné hodiny v určitom rozsahu, napríklad u všeobecného lekára je to 35 hodín týždenne (7 hodín denne), u špecialistu 30 hodín týždenne (6 hodín denne).
  • Doplnkové hodiny budú môcť tvoriť maximálne štvrtinu z celkových ordinačných hodín, počas nich lekár nemôže ošetriť viac ako jednu tretinu z počtu pacientov, ktorí za týždeň navštívia jeho ambulanciu.
  • Pacienti sa budú objednávať cez internet, cez službu, ktorú bude spravovať Národné centrum zdravotníckych informácií, lekári sa tam budú musieť zaregistrovať.
  • Pri porušení pravidiel, napríklad ak lekár v doplnkových hodinách vyšetrí viac ako jednu tretinu pacientov, mu hrozí pokuta 2 000 eur.
  • Zmeny by mali platiť od januára budúceho roka.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #zdravotníctvo #Tomáš Drucker