Bugár: Jednokolové voľby neposilnia extrémistov, Kotleba vyhral v druhom

Voľby do vyšších územných celkov ľudia vnímajú tak, ako keby bol predseda kraja od nich viac vzdialený, nemali o ne záujem a tým pádom sa ich menej zúčastňovali. V nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V Politike to v súvislosti so spojením komunálnych volieb s voľbou predsedu a poslancov samosprávnych krajov povedal podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd).

05.02.2017 13:47
Most-Híd, Béla Bugár, Foto: ,
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár.
debata (71)

„Očakávame na jednej strane ušetrenie peňazí, na druhej strane väčšiu účasť,“ pripomenul s tým, že naposledy sa volieb predsedov krajov zúčastnilo menej ako dvadsať percent ľudí. „V komunálnych voľbách ľudia cítia, že sa ich viac týkajú, že sú o nich. Očakávame teda, že sa zapojí oveľa viac občanov,“ poznamenal Bugár. Komunálne voľby tak podľa podpredsedu parlamentu stiahnu voličov aj na voľby vo vyšších územných celkov.

Ako spomenul, ľudia tak nebudú musieť chodiť každý rok voliť a keď budú voľby v jeden deň, štát tým ušetrí aj peniaze. Podľa neho sa systém volieb nezmení. „Nepovedali sme, že kandidovať nemôžu takí alebo onakí. Meníme len jednu vec, že voľby budú jednokolové tak, ako sú pri voľbe starostov. Tých volíme tiež len v jednom kole,“ reagoval Bugár na poznámku, že opozícii sa nepáči jednokolová voľba predsedov slovenských samosprávnych krajov.

„Opozícia vytiahne vždy niečo, o čom si myslí, že sa tým dá argumentovať,“ doplnil. „Keby sme systém skomplikovali, mali by pravdu. Ale my sme ho zjednodušili,“ hovorí. Ak má niekto podľa neho problém s tým, čo táto zmena prinesie a ako to bude vyzerať, bude to podľa jeho slov vyzerať jednoducho, tak ako doteraz.

„Ľudia išli voliť, volili poslancov a potom volili kandidátov. Rozdiel bude v tom, že ten kandidát, ktorý dostane najviac, vyhrá. To vôbec nie je komplikovaný systém,“ vyhlásil v relácii. „Samozrejme, viem, že opozícia argumentuje tým, že jednokolové voľby posilnia napríklad extrémistov. Prepáčte, ale Marian Kotleba vyhral v druhom kole,“ podotkol.

Bugár v televízii spomenul, že ak sa štandardné politické strany nedohodnú a postavia proti sebe silných kandidátov, tak silnejší kandidát aj napríklad z radov ĽS NS môže vyhrať. „Ak naozaj nechceme extrémistov, tak by sa mali politici dohodnúť. A nielen v Banskej Bystrici,“ poznamenal.

„My musíme nájsť takého kandidáta na predsedu kraja, ktorý získa nielen podporu SaS alebo OĽaNO, ale i podporu iných, aj vládnych strán,“ reagoval Bugár na otázku, či je možnosť podporiť kandidáta na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Martina Klusa (SaS).

„Budeme rokovať,“ dodal s tým, že pre stranu Most-Híd je podľa neho dôležité, aby hľadala podporu tam, kde je silnejšia. „Na severe Slovenska je to zatiaľ slabšie,“ ukončil Bugár a doplnil, že je otázne, či sa Most-Híd dohodne so Stranou maďarskej komunity i inými stranami.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #komunálne voľby #ĽSNS