Počet exekúcií rastie rýchlejšie ako počet dôchodcov

Stále rovnaké príbehy. Chceli pomôcť sebe či inému - a skončili v exekúcii.

07.02.2017 15:32 , aktualizované: 08.02.2017 09:30
debata (35)

Dôchodkyňa Mária ručila priateľke a susedke, keď si od nebankovej spoločnosti vzala úver na novú chladničku. Lenže potom sa odsťahovala do zahraničia a dlh splácať prestala. Nebankovka ho začala vymáhať od Márie a tá skončila v exekúcii. Penzistka Marta zase uzavrela zmluvu s mobilným operátorom, aby mohla vnučku potešiť novým telefónom. Vnučka však, hoci to starkej sľúbila, neplatila za mobil paušál. A Marte prišla exekúcia na vyše 1 000 eur. Ján si zase po odchode na odpočinok vzal pôžičku, nestačil ju splácať a teraz má zablokovaný účet a časť jeho dôchodku ide každý mesiac exekútorovi.

„Odchodom do dôchodku dlhy nezanikajú,“ varuje Ľudmila Grauzelová, vedúca oddelenia metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne. Dôchodok je totiž príjmom, ktorý poberateľovi nahrádza niekdajšiu odmenu za prácu, a teda podlieha exekúcii rovnako ako mzda. Takže na akési „premlčanie“ dlhov po odchode na odpočinok sa rozhodne nemožno spoliehať, človeka dobehnú aj v tejto životnej etape. A exekvovať možno navyše každý typ dôchodku, teda nielen starobný, ale aj predčasný starobný, invalidný či pozostalostný. Nepodlieha jej iba vianočný príspevok, na ten exekútor nesmie siahnuť.

Mnoho penzistov si hrozby, ktoré súvisia s „výhodnou“ pôžičkou či ručením, stále neuvedomuje. Napriek širokej osvete, ktorá sa na tomto poli v ostatných rokoch robí, počet exekúcií špeciálne v tejto kategórii každoročne stúpa. Kým v roku 2014 mal do činenia s exekútorom zhruba každý 48., vlani to už bol každý 41. dôchodca. Kým v roku 2009 bolo exekvovaných necelých 16-tisíc penzijných dávok, minulý rok ich už bolo vyše 34-tisíc, čiže viac ako dvojnásobok. Po zablokovaní účtu exekútorom tak dlžníci robia problém nielen sebe, ale aj svojej rodine, ktorá takto prichádza o časť príjmu. Môžu si dokonca zahatať cestu do zariadenia sociálnych služieb, prípadne byť z neho vyradení.

Najčastejšie dôvody

  • menšie pôžičky (najmä z nebankoviek – na darčeky pre príbuzných, na drobné opravy, na životné potreby)
  • zdravotné a sociálne poistenie (splácanie dlhov z aktívneho života, ktoré dôchodcov „dobehli“ na penzii)
  • úhrady za telekomunikačné služby (najmä nezaplatené účty za mobilné telefóny)
  • poplatky súdnych konaní

Ako ďalej zdôrazňuje Grauzelová, na príkaz súdneho exekútora je Sociálna poisťovňa povinná vykonávať zrážky z dôchodku v zákonom stanovenej sume. Aj prípadné námietky voči exekúcii treba riešiť výhradne s tým, kto ju nariadil. Z každého dôchodku kráteného exekúciou však musí jeho poberateľovi zostať najmenej suma životného minima, ktoré je v súčasnosti na úrovni 198,09 eura. Táto suma sa ďalej zvyšuje, ak dôchodca vyživuje ďalšiu osobu či platí na nezaopatrené dieťa.

Koľko musí dôchodcovi zostať pri exekúcii

  • všeobecne to musí byť základná suma = suma životného minima (ŽM) = 198,09 eura mesačne

    plus 50% sumy ŽM = 99,04 eura – na každú exekvovaným dôchodcom vyživovanú osobu

  • pohľadávka na výživnom pre maloleté dieťa:

    základná suma je vtedy 83,19 eura (70 % zo 60 % sumy ŽM)

    plus 25% zo 70% sumy ŽM = 34,66 eura – zvýšenie na každú vyživovanú osobu

  • dôchodcovi (povinnému), ktorému sa poskytuje starostlivosť v zariadení sociálnych služieb:

    základná suma = suma potrebná na platenie úhrady za poskytnutú starostlivosť

    plus 25 % sumy ŽM = 49,52 eura – zvýšenie, ak sa povinnému v tomto zariadení poskytuje stravovanie

    plus 75 % sumy ŽM = 148,56 eura – zvýšenie, ak sa povinnému v tomto zariadení neposkytuje stravovanie

Zdroj: Sociálna poisťovňa

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #Dôchodcovia #exekúcie