Protischránkový zákon sa bude zrejme meniť v zrýchlenom režime

Zákon o registri partnerov verejného sektora, teda takzvaný protischránkový zákon, sa bude zrejme meniť v zrýchlenom režime. Dôvodom je právna neistota zahraničných investorov do slovenských cenných papierov. Slovensko totiž pripravuje na marec novú emisiu štátnych bondov a právne kancelárie potenciálnych zahraničných investorov upozornili na nejasný výklad nového zákona, či do neho spadajú alebo nie.

09.02.2017 10:28 , aktualizované: 12:50
Lucia Žitňanská, most-híd Foto: ,
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská je garantom protischránkového zákona.
debata (11)

Takáto neistota by pritom podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, ktorá je garantom protischránkového zákona, mohla v konečnom dôsledku zhoršiť pozíciu Slovenska pri predaji štátnych dlhopisov a spôsobiť tak priame hospodárske škody krajine. Preto do parlamentu vo štvrtok predložila návrh na skrátené legislatívne konanie na zmenu zákona, vypracovaný najmä na podnet ministerstva financií. Podľa navrhnutej novely Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) a Národná banka Slovenska (NBS) nebudú spadať do vecnej pôsobnosti zákona, pre ich pôsobenie na medzinárodných finančných trhoch.

„Slovenská republika pripravuje v marci emisiu a preto v zásade je tu návrh na skrátené legislatívne konanie. Potrebujeme stav právnej istoty zabezpečiť tak, aby zahraniční investori do slovenských dlhopisov neboli spochybnení pri nákupe slovenských dlhopisov,“ uviedla pri predložení návrhu na skrátené legislatívne konanie Žitňanská. Ako dodala, v rámci štandardného medzirezortného pripomienkového konania rezort financií ani ARDAL tento problém neavizovali. „Ja to vnímam tak, že sa môže stať. Nemalo by sa, ale sme omylní,“ tvrdí.

Podľa poslanca za SaS Alojza Baránika však za tento problém môže hlavne ministerstvo spravodlivosti, ako tvorca protischránkového zákona. Dôvodom je podľa neho aj to, že rezort nedisponuje ľuďmi, ktorí majú zahraničný rozhľad. „Je to zjavná chyba ministerstva spravodlivosti a vyhovárať sa na ministerstvo financií je pravdupovediac trápne,“ vyhlásil poslanec Baránik.

Beblavý: Novela zbytočne príliš uvoľňuje ruky NBS

Novela zákona o registri partnerov verejného sektora, známeho ako protischránkový zákon, ktorú poslanci prerokúvajú v skrátenom legislatívnom konaní, zbytočne vyníma spod kontroly zákona všetky obchody centrálnej banky. Myslí si to nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, ktorý podľa vlastných slov tento návrh nepodporí, kým nebude upravený tak, aby sa vzťahoval iba na obchody súvisiace s dlhovou službou štátu a menovou politikou Národnej banky Slovenska (NBS) na medzinárodných trhoch.

„Dá sa argumentovať to, že keď NBS na finančných trhoch obchoduje s určitými cennými papiermi v rámci menovej politiky, že to by nemuselo byť dobré, nútiť protistrany zapisovať sa do registra. Ale presviedčať nás, že NBS musí dostať bianko šek na všetky svoje obchody s kýmkoľvek, neviem si ten argument predstaviť,“ povedal v rámci svojho vystúpenia k návrhu novely, o ktorej majú v prvom čítaní poslanci hlasovať už vo štvrtok popoludní.

Podľa Beblavého sa tak v návrhu už deväť dní po jeho nadobudnutí účinnosti ide urobiť „prvá niekoľkostometrová diera“, ktorú považuje minimálne v 90 % za neodôvodniteľnú. Za pravdu mu dali aj poslanci Jozef Rajtár zo SaS, či nezaradený poslanec Zsolt Simon.

Protischránkový zákon, ktorý je účinný od 1. februára tohto roka, má zabezpečiť transparentné nakladanie s verejnými zdrojmi. Zákon o registri partnerov verejného sektora upravuje pre firmy povinnosť zaregistrovať sa v registri partnerov verejného sektora. Okrem toho sú firmy povinné zverejniť vlastnícku štruktúru až na úroveň konečného užívateľa výhod.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Žitňanská #protischránkový zákon