ZOJ: Ak vie Baránik o korupcii na súdoch, mal by to oznámiť

Baránikovi sa nepáči, že Huszár je z bratislavského krajského súdu, ktorý považuje "za najskorumpovanejší na Slovensku".

12.02.2017 15:56
debata (28)

Občianske združenie Sudcovia Za otvorenú justíciu (ZOJ) kritizuje výrok poslanca SaS Alojza Baránika, ktorý sa vyjadril v súvislosti s kandidatúrou sudcu Krajského súdu v Bratislave Romana Huszára za člena Súdnej rady SR. Baránikovi sa nepáči, že Huszár je z bratislavského krajského súdu, ktorý považuje „za najskorumpovanejší na Slovensku“.

Ako sa uvádza v stanovisku ZOJ, ktoré poskytla prezidentka združenia Katarína Javorčíková, „takéto vážne obvinenie bez preukázateľného základu dehonestuje všetkých sudcov, ktorí dlhé roky pracujú na jednom z najzaťaženejších súdov na Slovensku s najkompliko­vanejšou súdnou agendou, vyplývajúcou z osobitného statusu hlavného mesta Slovenska“.

„Ak pán poslanec má konkrétne poznatky pre svoje obvinenie, jeho základnou povinnosťou je oznámiť ich orgánom činným v trestnom konaní, aby mohli byť zo súdnictva vyčlenení skorumpovaní sudcovia. Inak sa to dá vnímať len ako zneužívanie jeho postavenia na bezdôvodné škandalizovanie mnohých poctivých sudcov pri presadzovaní jeho politických zámerov,“ uviedla Javorčíková.

NR SR bude voliť chýbajúceho člena súdnej rady. Jediným kandidátom je Roman Huszár, ktorého navrhol ako kandidáta predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Huszár je predsedom jedného z kolégií na bratislavskom krajskom súde. Miesto člena súdnej rady sa uvoľnilo v decembri, keď sa funkcie vzdal podpredseda krajského súdu v Košiciach Jozef Maruščák. Ústavnoprávny výbor parlamentu uznesením schválil, že Huszár spĺňa podmienky na voľbu za člena rady.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #sudca #Súdna rada #Alojz Baránik #SASKA