O dôvodoch ochrany šéfky Najvyššieho súdu je ticho

Predsedníčku Najvyššieho súdu Danielu Švecovú už niekoľko dní strážia policajní ochrankári z Úradu na ochranu ústavných činiteľov. Dôvod nechce prezradiť ani Najvyšší súd, ani ministerstvo vnútra, pod ktoré policajná ochranka patrí. Hoci šéfka Najvyššieho súdu patrí medzi vysokých ústavných činiteľov, stálu ochranku zo zákona pridelenú nemá. Tú má prezident, premiér a predseda parlamentu.

13.02.2017 12:00
daniela svecova, najvyssi sud Foto: ,
Hoci je Daniela Švecová vysokou ústavnou činiteľkou, ochranka jej za normálnych okolností nepatrí.
debata (13)

Ochranku Švecovej potvrdil Najvyšší súd aj ministerstvo vnútra. „Ministerstvo vnútra z taktických a bezpečnostných dôvodov neposkytuje informácie ku konkrétnym osobám," reagovala pre týždenník Plus 7 dní hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová. Dodala však, že za normálnych okolností funkcia predsedu Najvyššieho súdu nie je zaradená do kategórie chránených. „Minister vnútra však môže v závažných prípadoch prideliť dočasnú ochranu aj iným ústavným činiteľom, sudcom, prokurátorom a ďalším osobám s prihliadnutím na vývoj bezpečnostnej situácie alebo získané poznatky o ohrození života alebo zdravia týchto osôb," konštatovala Dobiášová.

Policajnú ochranu požadoval od rezortu vnútra aj bývalý predseda Najvyššieho súdu a exminister spravodlivosti Štefan Harabin. Bolo to vlani v máji, keď počas disciplinárneho pojednávania spadol kryt lampy na stoličku, na ktorej krátko predtým sedel práve on. Polícia začala už druhýkrát v tejto veci trestné stíhanie. Prvé zastavila. Vyšetrovateľ trestné oznámenie odmietol a Harabin podal sťažnosť. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry rozhodnutie vyšetrovateľa zrušil a koncom januára nariadil vo veci konať.

Exšéf Najvyššieho súdu vyhlásil, že sa ho niekto pokúšal zavraždiť. V liste generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi napísal, že to nepovažuje za náhodu. „Je náhoda, že lampa spadla tesne po otvorení pojednávania? Nebol tu zámer umlčať ma raz a navždy?“ pýtal sa Harabin. Zároveň podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru a rezort vnútra požiadal o ochranku pre seba i rodinu. Nevyhoveli mu.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ochrana #Najvyšší súd #ministerstvo vnútra #Daniela Švecová #ústavní činitelia