Balík zákonov na zrušenie VÚC nemá dostatočnú podporu

Poslanci neposunuli do druhého čítania návrh nezaradených poslancov NR SR Miroslava Beblavého a Kataríny Macháčkovej na zrušenie vyšších územných celkov (VÚC). Dvojica do parlamentu predložila balík 28 zákonov, ktoré by na Slovensku celkom zrušili vyššie územné celky, ktoré na Slovensku máme zriadené od roku 2001.

14.02.2017 13:11
Macháčková, Beblavý Foto: ,
Katarína Macháčková a Miroslav Beblavý predložili návrh 28 zákonov, ktoré by na Slovensku celkom zrušili vyššie územné celky.
debata (10)

Ak by zmeny v parlamente poslanci podporili, štát by podľa výpočtov predkladateľov ušetril viac ako 205 miliónov eur. Predkladatelia zákonov svoj návrh zdôvodňovali tým, že za 15 rokov nesplnili samosprávne kraje žiadny zo zásadných cieľov, ktoré im pripisovala reforma verejnej správy. „Neprispeli k riešeniu regionálnych rozdielov, nepriniesli efektívnejšiu správu vecí verejných. Od roku 2004, keď sa na VÚC preniesli posledné významnejšie právomoci, sa počet zamestnancov samotných úradov VÚC zvýšil o 57 percent a dlh sa zvýšil z nuly na 370 miliónov eur,“ povedala poslankyňa Macháčková s tým, že VÚC nepriniesli ani oživenie demokracie, ani záujem o voľby zo strany občanov.

V balíku 28 zákonov bol návrh novely ústavy, štyri novely ústavných zákonov a zvyšné zákony. Ak by balík podporila ústavná väčšina poslancov, teda 90, tak by kraje zanikli už k 31. decembru 2017. „Ich právomoci by sa prerozdelili medzi mestá a obce na jednej strane a štátnu správu na strane druhej. Návrh dáva mestám a obciam právo prevziať zriaďovateľské právomoci k školským, sociálnym či kultúrnym zariadeniam miestneho charakteru,“ dodal Beblavý.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #VÚC #novela ústavy #Katarína Macháčková