Za napadnutie Francúza v Banskej Bystrici prokurátor žiada väzbu

Banskobystričanovi Petrovi a jeho štyrom kamarátom sa v nočnom bare znepáčil cudzinec tmavej pleti. Nezostali však len pri rasistických nadávkach. Peter muža z Francúzska aj fyzicky napadol. Skleným pohárom ho bez predchádzajúceho vzájomného konfliktu udrel do hlavy. Motívom útoku mala byť podľa polície farba pleti.

14.02.2017 16:38
debata (34)

Zranenia si vyžiadali okamžité ošetrenie v nemocnici a dobu liečenia desať až 15 dní. Po dokázaní viny hrozí obvinenému jeden až tri roky odňatia slobody. Celý incident sa odohral v nedeľu.

Banskobystričana obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry za trestný čin ublíženia na zdraví a podľa osobitného motívu. To zahŕňa trestný čin extrémizmu z nenávisti voči jednotlivcovi pre jeho skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase alebo farbu pleti. Tie sa posudzujú od januára prísnejšie. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal návrh na vzatie do väzby.

„Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal 14.2. 2017 návrh na vzatie obvineného Petra P. do väzby z obavy, že obvinený bude pokračovať v trestnej činnosti Špecializovanému trestnému súdu," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Je to od sprísnenia trestov pre extrémistické trestné činy po prvýkrát, čo pre páchateľa žiada prokurátor väzbu za útok z nenávisti pre rasu či farbu pleti.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #výtržníctvo #ublíženie na zdraví #NAKA #trestný čin extrémizmu