Plavčan chce zvyšovať platy zákonom

Vyššie platy učiteľov by mal zaručiť zákon. Ten by potom museli rešpektovať aj mestá a obce, ktoré dnes tvrdia, že na rast miezd v škôlkach či centrách voľného času nemajú peniaze. Na včerajšom stretnutí o tejto téme rokoval minister školstva Peter Plavčan so šéfom školských odborárov Pavlom Ondekom. Na budúci týždeň sa stretne aj so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

17.02.2017 09:25
Pavel Ondek, Peter Plavčan, ministerstvo školstva Foto: ,
Šéf školských odborárov Pavel Ondek (v popredí) s ministrom školstva Petrom Plavčanom (na snímke z októbra 2016).
debata (10)

„Podľa môjho presvedčenia a tiež s ohľadom na to, že platy učiteľov sú naozaj nízke a je ich potrebné výrazne zvýšiť, a to aj za horizont vládnutia tejto vlády, predložím na rokovanie vlády aj Národnej rady v máji návrh zákona aj so zmenou prílohy o 6-percentnom zvýšení platov učiteľov. Tento zákon bude platiť pre všetky kategórie pedagogických a odborných zamestnancov. Zákon musia dodržať všetci,“ konštatoval minister Peter Plavčan.

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek po rokovaní povedal, že je čiastočne spokojný. „Potrebujeme vedieť konkretizáciu, čo sa bude diať s pedagógmi, ktorí pôsobia v materských školách, základných umeleckých školách, školských kluboch detí či centrách voľného času. Pán minister nám dal prísľub, že presadí, aby sa navýšenia platov od 1. septembra 2017 dočkala aj táto skupina,“ uviedol Ondek. Dohady o raste miezd sa podľa neho týkajú asi 25-tisíc zamestnancov regionálneho školstva, ktorí sú v priamej pôsobnosti miest a obcí.

Riešiť mzdy zákonom sa minister rozhodol po tom, čo sa ZMOS postavil proti navyšovaniu platov. Rada ZMOS-u minulý týždeň vyhlásila, že nárast je z ich strany neprijateľný. Týka sa to tých zariadení, ktoré obce financujú z podielových daní, čiže škôlok, základných umeleckých škôl, centier voľného času či školských klubov. Priemerný plat učiteľky v škôlke je dnes podľa riaditeľky jedného z bratislavských predškolských zariadení približne 500 až 600 eur v hrubom. Odborári boli postojom miest a obcí nemilo prekvapení. „Je tu dôkaz toho, že niektoré mestá a obce nezvládajú spôsobom, aký je teraz, financovať zamestnancov škôl a školských zariadení, ktoré patria pod originálne kompetencie. Teraz je aktuálny čas, aby sa nad tým zamysleli hlavne politici,“ reagoval Ondek.

Predseda odborárov pripomenul, že v roku 2014 organizovali petíciu za to, aby kompetencie týkajúce sa financovania hlavne zamestnancov materských škôl, základných umeleckých škôl, centier voľného času a školských klubov detí prešli pod ministerstvo školstva. Táto téma však zostala iba v rovine diskusií.

Samosprávy sa spoliehajú na budúcotýždňové stretnutie s Plavčanom. "Na tomto rokovaní budeme vecne diskutovať o základnom legislatívnom rámci jeho iniciatívy,“ zhodnotil pre Pravdu riaditeľ sekcie rezortných činností ZMOS Zdenko Krajčír.

Okrem zvyšovania platov učiteľov školské odbory s Plavčanom riešili aj dve ďalšie témy. Konkrétne racionalizáciu základných škôl, ktoré majú menej ako 250 žiakov. Rezort pôvodne navrhoval, aby školy do 250 žiakov prišli o takzvaný zvýhodnený normatív na žiakov druhého stupňa, čo znamená menej peňazí. Tlačil tiež na spájanie menších škôl. Minister odborárom sľúbil, že novela zákona o financovaní základných a stredných škôl nebude obsahovať redukciu a všetko zostáva po starom.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #platy #školstvo #Pavel Ondek #Peter Plavčan