V našej spoločnosti je pomerne veľa prejavov extrémizmu, tvrdí Plavčan

V našej spoločnosti je pomerne veľa prejavov extrémizmu. Najväčší problém extrémizmu je v tom, že v niektorých častiach sa tvári ako vlastenectvo. Nie je to však tak. Tvári sa tak, ale dôsledky sú rôzne. Na štvrtkovej diskusii o narastajúcom extrémizme z pohľadu zdravotne postihnutých ľudí to povedal minister školstva Peter Plavčan s tým, že mládeži treba vysvetľovať, aký je rozdiel medzi vlastenectvom a extrémizmom.

16.02.2017 18:39
debata (22)

Plavčan zároveň uviedol, že ministerstvo školstva zatiaľ nedoriešilo, ako financovať exkurzie do koncentračných táborov a na pamätné miesta holokaustu či návštevy miest, kde boli postihnutí fašistickými represáliami Židia, Rómovia a príslušníci ostatných národov a etník. Práve tieto aktivity pritom ministerstvo odporúčalo v dodatku k štátnym vzdelávacím programom pre gymnáziá, stredné odborné školy a konzervatóriá začiatkom tohto školského roka.

Ako dodal, je viacero možností, medzi ktorými sú napríklad dotácie či financovanie z prostriedkov, ktoré škola dostáva na jednotlivých žiakov. Otázka financovania týchto aktivít je podľa Plavčana otvorená. Ako dodal, v rámci reformy výchovy a vzdelávania sa snažia riešiť viac vecí, a toto je jedna z nich.

Plavčan dnes zároveň ocenil prínos projektu Poznaj svoju minulosť a nezabudni, ktorý organizovalo občianske združenie Pomoc človeku. Mladí hendikepovaní ľudia v rámci tohto projektu navštívili miesta späté s druhou svetovou vojnou, napríklad nacistický tábor v Osvienčime.

Ako povedala autorka projektu Monika Ščevovichová, cieľom bolo dať zdravotne postihnutým ľuďom možnosť spoznať históriu priamo tam, kde sa písala, a rozprávať sa s odborníkmi o súvislostiach s extrémizmom. Projekt podľa nej má pokračovať aj v budúcnosti. Po celom Slovensku plánujú robiť so zdravotne postihnutými besedy so zameraním na extrémizmus.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Peter Plavčan