Projekt Natálka: Trafené husi gágajú, divadlo ide ďalej

Tvorcovia zo Slovenského národného divadla zrejme namierili do čierneho. Divadelný projekt Natálka, ktorým chcú mladých priamo v školských triedach varovať pred hrozbami šíriaceho sa extrémizmu, naštval práve extrémistov. Kotlebovci, aby zabránili jeho pokračovaniu, neváhali podať trestné oznámenia.

17.02.2017 13:00
divadlo, natálka, extrémizmus Foto: ,
Predstavenie SND o extrémizme s názvom Natálka (na snímke z Gymnázia na Pankúchovej ulici v Bratislave.
debata

Bratislavský samosprávny kraj, ktorý hru ponúka študentom stredných škôl, však hovorí rozhodne – ideme ďalej. Najbližšie predstavenia sú plánované na 6. a 13. marca, v prípade záujmu však môžu inscenáciu uviesť aj v ďalších termínoch.

Škandál visel vo vzduchu, keď hru v pondelok uvádzali v tretej repríze na Gymnáziu na Pankúchovej ulici v Bratislave. Náhle sa tam objavili poslankyňa Kotlebovej ĽS NS Natália Grausová aj neúspešný kandidát parlamentnej extrémistickej strany na ombudsmana Anton Čulen. Vraj prišli „dohliadať“ na priebeh diskusie so študentmi, ktorá mala nasledovať po skončení predstavenia. Obávali sa jej údajnej manipulácie.

Do triedy, kde sa debata po skončení predstavenia odohrala, ich však nevpustili. Prítomný bratislavský župan Pavol Frešo to zdôvodnil tým, že išlo o predstavenie pre deti. „Trpezlivo som im vysvetľoval, že čoskoro bude hra uvedená v novostavbe SND pre verejnosť. Nech si diskusiu pozrú tam, po predstavení pre dospelých, ktoré bude úplne rovnaké – ale bude tam aj diskusia medzi dospelými,“ vysvetlil Frešo.

Už po minulotýždňovom uvedení hry v gymnáziu v Pezinku – prvom na pôde školy, keď predtým sa premiéra konala v Modrom salóniku SND – prišlo na Generálnu prokuratúru v súvislosti s ňou trestné podanie. V utorok 7. februára ho doručil občan Igor Cagáň, pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Na druhý deň, práve keď parlament volil ombudsmana, sa k nemu pripojil aj Čulen. Pobúrený, že autori aj herci v diele „či už vedome, alebo nevedome hrubo znevážili, potupili, urazili a pošpinili na verejnosti, pred detským divákom početnú skupinu príslušníkov katolíckeho vyznania na Slovensku“. Oznamovatelia žiadali okamžite zastaviť ďalšie reprízy hry.

V čom konkrétne vidí Čulen urážku katolíkov? Vraj v jednom z obrazov hry. Na scéne sú v ňom dvaja muži v kuklách, ktorí na tabuľu píšu heslá ako „Do plynu“, „Na stráž“ či „Paraziti skapte“. Vedľa maľujú hákový kríž. Vystrašená rómska matka dievčatka Natálky drží sošku Panny Márie a modliac sa ňou hákový kríž prekryje. Podľa Čulenovho výkladu, ak plášť Madony prikrýva neprávosť – teda v náboženskom zmysle hriech – verejne to navodzuje dojem, že katolícke náboženstvo prikrývalo zločiny nacizmu.

Projekt Natálka

  • Pripravilo ho SND v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom a občianskym združením Living Memory ako reakciu na povolebné obdobie, keď sa do parlamentu dostali extrémistické sily, najmä Kotlebova ĽS NS.
  • Námetom pre scenár bola skutočná udalosť – podpaľačský útok v moravskom mestečku Vítkov z roku 2009. Štyria neonacisti vtedy do okna domu rómskej rodiny vhodili tri zápalné fľaše. Traja ľudia boli ťažko zranení, iba štvorročná Natálka skončila s popáleninami na 80 percentách tela
  • Najbližšie predstavenia sú naplánované na 6. marca na SPŠ strojníckej na Fajnorovom nábreží v Bratislave a na 13. marca na SOŠ na bratislavskej Ivanskej ceste v Bratislave.
  • ,,Dokumentárne divadlo" Natálka je prvým z dvojice projektov SND, ktorých cieľom je, spolu s nadväzujúcimi diskusiami, varovať študentskú obec pred extrémistickými názormi. Réžiu prvej inscenácie zverila Činohra SND mladému absolventovi réžie na Vysokej škole múzických umení Matúšovi Bachyncovi. Účinkujú v nej Judit Bárdos, Richard Autner a Marek Koleno. Druhá inscenácia s témou holokaustu sa pripravuje na marec v réžii Ivety Ditte Jurčovej.

Zdroj: BSK

Voči napadnutiu hry na prokuratúre sa dôrazne ohradilo aj SND. „Našou snahou bolo vytvoriť dielo, ktoré bude priamo v prostredí mladých ľudí na školách hovoriť o netolerancii a extrémizme,“ uviedol vo vyhlásení šéf činoherného súboru Roman Polák. Zdôraznil, že aj divadelníci pociťujú absenciu diskusie na tieto témy s mladými ľuďmi, ktorí sa tak stávajú ľahkým terčom pre šíriteľov netolerantných myšlienok.

Podľa Poláka je aj ohlas tých, pred ktorými dielo varuje, iba dôkazom o jeho hlbokom zmysle a význame. „V žiadnom prípade nejde o útok na kresťanské myslenie. Práve naopak,“ konštatuje Polák a pripomína, že, naopak, inscenácia je plná viery v Boha a dobro. Podľa neho je skutočným dôvodom tých, ktorí v súvislosti s inscenáciou podali podnet na prokuratúru, snaha o diskreditáciu predstavenia, aby sa jednoducho nedostalo k tým, ktorým je určené. A zastrašovanie učiteľov, aby projekt do svojich škôl nepozývali.

Inscenácia je v podstate rekonštrukciou súdneho procesu s neonacistami, páchateľmi otrasného činu, ktorým súdy vymerali od 20 do 22 rokov väzenia. Významnú úlohu v nej však hrá aj osoba mamy dievčatka Natálky, po ktorom je projekt pomenovaný. „V inscenácii vidíme pobožnú a veriacu matku dieťaťa, ktorá sa modlitbou Zdravas Maria utieka pod ochranu Matky Božej, keď rodinu ohrozuje dvojica neonacistov. Túto rodinu zachránila viera a láska. Také je posolstvo inscenácie,“ vysvetľuje Polák.

Generálna prokuratúra už trestné oznámenia postúpila v takýchto prípadoch právomocnému Úradu špeciálnej prokuratúry. „Trestné oznámenie podávateľov v danej veci bolo doručené 13. februára a bude bezodkladne odovzdané polícii na realizáciu,“ informovala jeho hovorkyňa Jana Tökölyová. Podľa právnika Pavla Nechalu by prokuratúra mala takéto trestné oznámenie odmietnuť. Ako podčiarkuje, zjavnou snahou oznamovateľov je spochybniť práve stíhateľnosť osôb, ktoré sa dopúšťajú trestných činov extrémistického charakteru.

Voči Rómom ĽS NS dlhodobo zastáva veľmi negatívny postoj. Jej predseda Marian Kotleba, zároveň župan banskobystrického VÚC, zorganizoval v minulosti aj niekoľko protirómskych pochodov. Jedno divadelné predstavenie, zobrazujúce tému Slovenského štátu, už vlani zastavil priamo v divadelnej sále, nepáčili sa mu „neslušné slová“ z úst hercov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #extrémizmus #extrémisti #Marian Kotleba