Sudcovia Najvyššieho súdu dostanú výnimku

Dvojaký meter na sudcov. Verejnosť by v budúcnosti mala poznať, ako kvalitne pracujú sudcovia. Toto však nebude platiť pre všetkých. Výnimku dostane 85 sudcov Najvyššieho súdu.

21.02.2017 12:00
najvyšší súd, kancelária súdnej rady, Foto: ,
Verejnosť sa ani v budúcnosti nedozvie, ako kvalitne pracujú sudcovia Najvyššieho súdu.
debata (27)

Pritom aj pre pochybenia niektorých z nich sa dostali na slobodu odsúdení vrahovia, viacerí mafiáni, ale aj policajti usvedčení z korupcie či sexuálny deviant.

Ministerstvo spravodlivosti plánuje zmeniť hodnotenie sudcov. V novele zákona o sudcoch navrhuje, aby ich prácu preverila hodnotiaca komisia, v ktorej budú sedieť neaktívni sudcovia. Výsledky zverejní komisia na webe ministerstva.

Novela prešla pripomienkovým konaním a mala by sa objaviť na rokovaní vlády na budúci týždeň. Najvyšší súd a Združenie sudcov Slovenska sa postavili proti novému hodnoteniu. Tvrdili, že tento model sa nehodí pre podmienky na Najvyššom súde. Rezort im vyhovel.

"To znamená, že týchto sudcov budú hodnotiť predsedovia kolégií,“ reagoval hovorca ministerstva Peter Bubla. Ostatných asi 1¤300 sudcov okresných a krajských súdov bude pod oveľa väčším drobnohľadom.

Najvyšší súd nesúhlasí s tým, že hodnotiaca komisia by mala byť zložená len z troch členov. „Súčasný vecný rozsah rozhodovacej činnosti sudcov štyroch kolégií Najvyššieho súdu nemôžu po obsahovej stránke objektívne zabezpečiť traja členovia komisie lepšie, ako to bolo v súčasnosti pri hodnotení sudcov v kolégiách pod gesciou predsedu kolégia. Z uvedeného dôvodu nepovažujeme navrhované riešenie za vhodné pre Najvyšší súd,“ vzniesol pripomienky Najvyšší súd.

Predseda trestnoprávneho kolégia Libor Duľa zašiel ešte ďalej a tvrdí, že z hľadiska osobitného postavenia tohto súdu by jeho sudcovia nemali byť vôbec podrobení pravidelnému hodnoteniu ako iní sudcovia zo 62 okresných a krajských súdov.

Podobne sa ozvalo aj Združenie sudcov Slovenska. „Ponechanie pravidelného hodnotenia popiera podstatnú skutočnosť, že sudcovia Najvyššieho súdu preukázali splnenie najnáročnejších odborných a morálnych zákonom upravených kritérií pre výkon ústavnej funkcie na najvyššom orgáne výkonu súdnictva," tvrdí združenie, ktoré tiež požaduje vypustiť u sudcov Najvyššieho súdu pravidelné uskutočňovanie hodnotenia po piatich rokoch výkonu funkcie sudcu.

Zdôvodňuje to tým, že tento súd je najvyšším orgánom výkonu súdnictva, ktorý vydáva konečné rozhodnutia. Sudcovia tohto súdu majú preto podľa združenia výnimočné postavenie a mali by podliehať osobitnému právnemu režimu.

Mimovládna organizácia Via Iuris, ktorá sa venuje justícii, problematiku nekomentovala. „K tomuto sa fundovane vyjadriť nevieme. Hodnoteniu sudcov sa totiž nevenujeme (venujeme sa disciplinárnej zodpovednosti, etike, výberovým konaniam, či napr. Súdnej rade) a neradi by sme sa vyjadrovali k téme, v ktorej nemáme primeranú expertízu,“ odkázal hovorca mimovládky Juraj Rizman.

Cieľom nového posudzovania sudcov je posunúť ho na vyššiu úroveň a zabezpečiť jeho profesionalizáciu. Overovať ich prácu budú profesionálne komisie. „Po novom by mali byť výsledky hodnotení aj zverejňované, čiže je to forma skladania účtov, ale primárne ide o spätnú väzbu pre sudcu, aby videl, ako je jeho práca hodnotená a mohol niečo zmeniť alebo zlepšiť,“ vyhlásila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Trojčlenné hodnotiace komisie by mala kreovať Súdna rada na obdobie päť rokov, členov navrhne justičné prostredie alebo samotný rezort. Pre každý obvod krajského súdu by mala vzniknúť jedna komisia, ktorá bude preverovať sudcov pôsobiacich v tomto kraji.

Z dôvodu pretrhnutia možných lokálnych väzieb ministerstvo navrhuje, aby sa do komisií volili sudcovia z obvodu iných krajských súdov. Komisie budú pozostávať zo sudcov, ktorí sa budú venovať iba tejto činnosti. Jej členmi môžu byť aj emeritní sudcovia.

Posledné posudzovanie z roku 2015 bolo „ideálne“. Ukázalo, že práca sudcov je takmer bezchybná. Prešlo ním 454 sudcov, ktorí sú vo funkcii od 15 do 25 rokov. Z nich až 433, čo je vyše 95,4 percenta, získalo najlepšie hodnotenie „výborný“. Len štyria skončili so statusom nevyhovujúci.

Päťročný hodnotiaci cyklus zaviedla súdna reforma pred 17 rokmi. V roku 2008 bol zo zákona vypustený. Žitňanská ho tam vrátila v roku 2011, keď presadila aj možnosť straty funkcie sudcu, ak sa pri opakovanom hodnotení preukáže, že sudca stratil odbornú spôsobilosť. Dosiaľ sa tak podľa dostupných informácií nestalo. Previerky vykonávali predsedovia grémií a kolégií na jednotlivých súdoch a hodnotiaca komisia vytvorená sudcovskou radou súdu.

Niektoré rozporuplné verdikty Najvyššieho súdu

  • Kauza mafiánskeho bosa Miroslava Štvrteckého. Senát NS SR rozhodol v auguste 2015 o obnove jeho konania. Ani Najvyšší súd, ani Špecializovaný trestný súd nerozhodli však o jeho väzbe. Právoplatne odsúdený na 21 rokov v kauze vydieračskej skupiny zo Záhoria skončil na slobode a vyhýbal sa súdnemu konaniu. Minulý týždeň ho vzal Najvyšší súd do väzby.
  • Na slobodu sa dostal pochybením sudcov Najvyššieho súdu v roku 2014 dvojnásobný vrah Štefan Szabó. Rok predtým senát Špecializovaného trestného súdu rozhodol o doživotnom treste. On sa proti tomu odvolal a spis putoval na Najvyšší súd. V spise bola aj žiadosť o prepustenie z väzby, a tú si údajne traja sudcovia senátu na Najvyššom súde nevšimli. Disciplinárny senát ich nepotrestal a konanie voči nim zastavil s tým, že minister spravodlivosti Tomáš Borec podal svoj návrh na ich potrestanie neskoro.
  • Senát Najvyššieho súdu zrušil vo februári 2015 v odvolacom konaní rozsudok nad sexuálnym delikventom Milanom M., a ten sa dostal na slobodu. Ako dôvod senát uviedol, že na nižšom súde rozhodoval nezákonný sudca. Šéfka Najvyššieho súdu dala návrh na disciplinárne potrestanie troch sudcov senátu, disciplinárny senát jej návrh zamietol s tým, že ho podala neskoro.
  • Senát Najvyššieho súdu oslobodil skorumpovaných policajtov, lebo považuje za nezákonnú inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá ich vyšetrovala. Sudcovia čelia návrhu na disciplinárne potrestanie.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #Najvyšší súd SR #hodnotenie