Weisenbacher o Grendelových textovkách

Z nelegálne uniknutej komunikácie medzi podpredsedom strany Nova Gáborom Grendelom s novinármi, na ktorú upozornil kontroverzný podnikateľ Marián Kočner, trčí podľa niektorých zahraničných novinárov v istých prípadoch konflikt záujmov.

23.02.2017 20:00
Weisenbacher Foto: ,
Peter Weisenbacher
debata (43)

Píše sa o tom v záverečnej správe, ktorú vydala Medzinárodná expertná komisia Slovak Political Watchdog na základe analýzy zverejnených textov, esemesiek a mailov.

Komisiu tvorili dvaja poľskí, jeden maďarský a jeden český novinár a publicista. Esemeskovú a emailovú komunikáciu preverovali vyše mesiaca. "Najtvrdšie sa odborníci vyjadrili na adresu šéfredaktora spravodajstva RTVS Lukáša Dika, ktorý podľa ich slov uprednostňoval vo výkone svojej funkcie súkromné záujmy nad pracovnými, verejnými. Je v priamom a vážnom konflikte záujmov a nemal by teda v tejto funkcii ďalej zotrvávať,” uviedol Peter Weisenbacher, občiansky aktivista zo spomínanej organizácie. Správa podľa neho kritizuje aj interné šetrenie RTVS, ktoré bolo podľa zahraničných novinárov formálne a alibistické, čo označili za zlyhanie vedenia verejnoprávnej televízie. V správe kritizujú aj ďalších novinárov.

Prepisy správ sa objavili koncom vlaňajšieho októbra. Z komunikácie šéfa spravodajstva RTVS s Grendelom vyplývalo, že sa mohli dohadovať na obsahu príspevkov v niektorých spravodajských reláciách. To, či to tak bolo, preverovali dve komisie, jednu založilo verejnoprávne médium a druhú Rada RTVS. Obe nakoniec pochybenia nenašli a tvrdia, že neutralita spravodajstva bola dodržaná.

Parlamentný mediálny výbor kauzu uzavrel začiatkom tohto januára. Výbor prijal uznesenie, podľa ktorého má Rada RTVS do 15. apríla predložiť správu o stave publicistiky a spravodajstva vo verejnoprávnom médiu. Viacerí členovia výboru kritizovali, že vyjadrenia niektorých profesijných novinárskych organizácií ku kauze boli formálne a alibistické.

Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika reagoval, že žiadne podozrenia sa nepotvrdili. Prisľúbil, že na pôde média vznikne etická komisia.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #sms #Gábor Grendel