Odhalili korupciu v pôdohospodárskej agentúre, tá pripúšťa viac prípadov

Policajný prezident Tibor Gašpar informoval o odhalení korupcie v štátnej Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Poukázal pritom na dobrú súčinnosť polície a ministerstva poľnohospodárstva.

24.02.2017 09:25 , aktualizované: 11:33
Tibor Gašpar, Foto: ,
Policajný prezident Tibor Gašpar
debata (39)

Podľa zistení NAKA prijal 17. februára 59-ročný Peter O., pracovník Odbornej kontroly priamych platieb Štátnej poľnohospodárskej agentúry úplatok 6-tisíc eur. Polícia ho zadržala v aute, keď peniaze preberal. Vyšetrovateľ dal návrh na jeho vzatie do väzby, ale sudca špecializovaného trestného súdu návrh zamietol. P odľa Gašpara žiadal Peter O. ešte v minulom roku od predsedu družstva za vybavenie dotácie pre družstvo percentá z 835-tisíc eur, „neskôr to špecifikoval na dve percentá, teda zhruba 16-tisíc eur,“ povedal Gašpar s tým, že v tom čase už predseda družstva spolupracoval s políciou.

Neskôr, 22. februára proti Petrovi O. vyšetrovateľ rozšíril obvinenie po odhalení, že žiadal úplatok v súvislosti s procesom schvaľovania dotácie vo výške 146-tisíc eur. Úplatok vo výške 3-tisíc eur mal Peter O. prijať cez sprostredkovateľa na svoj účet.

Za prijatie úplatku hrozia obvinenému 3 – 8 rokov nepodmienečne, za podplácanie je trestná sadzba 6 mesiacov nepodmienečne. Prokurátor špeciálnej prokuratúry sa odvolal proti nevzatiu Petra O. do väzby. Ako zistil denník Pravda, sudca svoje rozhodnutie odôvodnil v písomnom rozhodnutí, ktoré poslal na Najvyšší súd a ten o sťažnosti prokurátora rozhodne v utorok.

Polícia má podľa Gašpara záujem korupciu odhaľovať. Vyzval občanov aj podnikateľov, aby žiadosti o úplatky hlásili polícii. „Ak je reakcia správna a kontaktujú políciu, sme pripravení okamžite reagovať a vo veľmi krátkom čase zhromaždiť dostatočné množstvo dôkazov,“ povedal.

Podľa PPA môže byť prípadov viac

Generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj Kožuch informoval na tlačovej konferencii, že obvinený Peter O. pracoval v agentúre ako referent a administratívny pracovník v teréne. V PPA pôsobil od roku 2004. Kožuch informoval, že v agentúre momentálne prebieha proces kompletnej informatizácie systému, ktorý by mal pomôcť predchádzať korupcii respektíve odhaľovať prípady prijímania úplatkov.

Kožuch zároveň dodal, že obvineného postavili mimo výkonu služby ihneď po vznesení obvinení. Zároveň dodal, že Peter O. sa k pracovným materiálom dostával až po ich kontrole a následne administratívu posúval ďalej na iných kolegov.

Riaditeľ PPA uviedol, že agentúra ročne rozhoduje o prerozdelení 800-miliónov eur a vypláca farmárom priame platby a tiež rozdeľuje peniaze na projekty financované z fondov únie. Podľa neho ide o prvý prípad korupcie v PPA. Konanie Petra O. oznažil Kožuch za „zlyhanie jedinca“ a uviedol, že budú v súčinnosti s políciou prešetrovať aj ďalšie procesy schvaľovania. Nie je vylúčené, že prešetrovanie prinesie ďalšie prípady korupcie a prijímania úplatkov.

Prípady obvinenia úradníkov za korupciu pri rozdeľovaní dotácií nie sú na Slovensku príliš časté. Aj Európska komisia v najnovšej správe o Slovensku, ktorú vypracúva v rámci európskeho semestra, skonštatovala, že jedným z najväčších problémov Slovenska zostáva súdnictvo a korupcia.

Slovensko si v celosvetovom rebríčku vnímania korupcie za minulý rok pohoršilo o štyri miesta a skončilo na 54. priečke. Zo štátov európskej dvadsaťosmičky horší výsledok než Slovensko zaznamenalo len šesť štátov.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #policajný prezident #korpucia