SPPK uvíta európsku legislatívu proti dvojakým potravinám

24.02.2017 15:36

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) uvítala iniciatívu predsedu vlády SR Roberta Fica riešiť problematiku dvojakej kvality potravín na mimoriadnom summite krajín Višegrádskej štvorky.

SPPK rovnako súhlasí so snahou apelovať na Európsku komisiu, aby zabránila nadnárodným spoločnostiam dovážať na trhy nových členských krajín rôzne kategórie potravín. Informoval o tom Matej Korpáš z tlačového odboru SPPK.

„Riešením problému dvojakej kvality potravín vytvorením európskej legislatívy by mohlo dôjsť k zamedzeniu dovozu niektorých potravín síce v rovnakom obale, ale v rozdielnej kvalite,“ skonštatoval Korpáš.

Laboratórne testy Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) preukázali, že sa na Slovensko dovážajú niektoré potraviny nadnárodných potravinárskych firiem s horšou kvalitou ako v rakúskych obciach Kitsee a Hainburg. SPPK to považuje za zavádzanie slovenského spotrebiteľa.

„Nevidíme dôvod, prečo by mal práve slovenský spotrebiteľ konzumovať potraviny s väčším množstvom konzervantov a pridávaných látok, nižším obsahom mäsovej zložky, či nápoje s pridanými umelými sladidlami namiesto cukru. Nadnárodní výrobcovia takýmto spôsobom vytvárajú v jednotnom európskom trhu rozdielne triedy spotrebiteľov,“ vyhlásila komora.

SPPK preto apeluje na slovenských spotrebiteľov, aby sa pri kúpe pozornejšie zaoberali pôvodom potravín, ktoré vkladajú do svojho nákupného košíka. Zárukou kvality, bezpečnosti a čerstvosti sú podľa Korpáša slovenské, regionálne potraviny vyrobené z domácich surovín.

#SPPK #kvalita potravín
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk