Sneh zmäkne, čakajme predjarie

Ak si chce niekto zalyžovať, mal by na to využiť tento víkend, keď sa mierne ochladí. Vyššie teploty a dážď počas nasledujúceho pracovného týždňa zhoršia kvalitu snehu. Dlhšie trvajúca zima je už asi málo pravdepodobná.

25.02.2017 08:00
počasie, zima, jar, vietor, silný vietor, Foto: ,
V piatok fúkal na väčšine Slovenska silný vietor.
debata (1)

Máme za sebou daždivý týždeň s rekordnými teplotami nad 10 stupňov Celzia, ktoré pripomínali jar. Víkend so sebou prinesie mierne ochladenie a menej zrážok. Teplota sa bude pohybovať nad nulou, aj keď dvojciferné hodnoty čakať nemôžeme.

V tatranskej oblasti v piatok hasiči odstraňovali množstvo popadaných stromov. Víchor, ktorý potrápil v noci na piatok najmä horské oblasti, by mal ustať. „Od severozápadu k nám prišiel studený front sprevádzaný silným nárazovým vetrom, ktorý pôsobil škody aj v západnej Európe. U nás sa prejavil najmä v noci zo štvrtka na piatok,“ povedal klimatológ Pavol Faško.

„Na Lomnickom štíte zaznamenali v noci zo štvrtka na piatok náraz vetra 59 metrov za sekundu, čo je 212 kilometrov za hodinu. V nižších polohách fúkal najsilnejší vietor na bratislavskej Kolibe, a to 24 metrov za sekundu, čo je 86 kilometrov za hodinu,“ priblížil.

Počas víkendu by mal vietor zoslabnúť a ubudnúť by mala aj oblačnosť. „Je šanca, že v sobotu a v nedeľu dopoludnia bude svietiť slnko,“ dodal odborník na počasie. Vďaka chladnejšiemu počasiu môže v noci a ráno trochu mrznúť a sneh potom nebude taký mäkký.

„V nedeľu začne cez Slovensko znovu prechádzať teplý front. Na začiatku pracovného týždňa nás preto čaká oteplenie. Kvalita snehu, ktorý sa drží najmä v stredných a vo vysokých horských polohách, sa zhorší, čo nie je dobrou správou pre tých, ktorí sa chystali lyžovať,“ spresnil Faško.

Ako bude

  • Sobota – Premenlivá, na severe prechodne až veľká oblačnosť. Ojedinele na severe slabé sneženie alebo snehové prehánky. Nočná teplota –1 až –6 stupňov. Denná teplota 4 až 9 stupňov.
  • Nedeľa – Oblačno až zamračené, v noci a zrána zmenšená oblačnosť. Ojedinele na severe a východe, postupne na viacerých miestach sneženie. V nižších polohách neskôr dážď so snehom alebo dážď. Nočná teplota –4 až –9, na juhozápade okolo –2 stupne; denná teplota 2 až 7, na juhozápade okolo 9 stupňov.
  • Pondelok – Malá, v noci spočiatku prevažne veľká oblačnosť. Ojedinele mrholenie alebo slabý dážď, na horách sneženie. Nočná teplota –1 až –6 stupňov, denná teplota 8 až 13, pri nízkej oblačnosti 2 až 7 stupňov.
  • Utorok – Oblačno až zamračené, lokálne zmenšená oblačnosť. Miestami mrholenie alebo slabý dážď. Vo vysokohorských polohách snehové zrážky. Veterno. Nočná teplota 4 až –2 stupňov; denná teplota 10 až 15, na severe 5 až 10 stupňov.
  • Streda – Premenlivá, spočiatku prevažne veľká oblačnosť. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky. V stredných a vo vysokých polohách snehové zrážky. Veterno. Nočná teplota 6 až 0 stupňov; denná teplota 6 až 11, na severe miestami okolo 4 stupňov.

Oteplenie bude cez týždeň citeľné. „Na najteplejších miestach, na juhozápadnom a v nižších polohách na východnom Slovensku by mala teplota dosahovať hodnoty vyššie ako desať stupňov,“ povedal klimatológ.

Od stredy by mala pribúdať oblačnosť so zrážkami. Teploty potom len veľmi ťažko prekonajú hranicu 15 stupňov, čo sa uplynulý týždeň podarilo. „Na letisku v Kuchyni na Záhorí namerali 16,6 stupňa, čo je v tomto období veľmi veľa,“ dodal Faško.

Slovenský hydrometeorologický ústav zaznamenal aj niekoľko teplotných rekordov, ktoré sa viažu k uplynulému štvrtku. Na bratislavskej Kolibe neklesla počas celého dňa teplota vzduchu pod 9,3 stupňa, čo je rekordne vysoká minimálna denná hodnota.

Teplé dni aj noci sa prejavili aj na priemernej dennej teplote. Rekordných 12,2 stupňa Celzia dosiahla na bratislavskom letisku. „Pri normálnych podmienkach by takto teplo malo byť v Bratislave až koncom apríla,“ upozornil Faško.

Oteplenie prinieslo problémy na riekach na východe krajiny, kde sa ešte držal sneh. Začal sa topiť a pridal sa aj niekoľko dní trvajúci dážď. "Spôsobilo to, že na niektorých úsekoch tokov sú povodňové stavy,“ povedal Faško.

Svoj podiel na situácii mali zamrznuté hlbšie vrstvy pôdy. Voda preto nevsiakla a odtekala po povrchu. Do pohybu sa dali aj ľady z predchádzajúcich mrazov. Najkritickejšia situácia bola ešte v piatok na rieke Roňava v Trebišovskom okrese, kde hydrometeorologický ústav vyhlásil druhý stupeň hydrologickej výstrahy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #oteplenie #jar 2017