Fico sa pýta na Sulíkov večierok, ten chystá žalobu

Kým SaS posiela premiéra do väzenia, Robert Fico politikov opozičnej strany podozrieva z užívania drog. Najnovšie šéf SaS Richard Sulík mieni podať na premiéra žalobu, ak svoje slová nezoberie späť. Fico následne Sulíkovi odkázal, nech „nevyplakáva“, a odporučil mu, aby sa z pohodlia Bruselu vrátil na Slovensko, ak chce poriadne robiť opozičnú politiku.

27.02.2017 17:18 , aktualizované: 19:24
Robert Fico, Fico, Foto: ,
Premiér a predseda Smeru Robert Fico.
debata (606)

Obaja politici si adresujú výčitky od piatka, v pondelok sa Sulík ohradil proti tomu, že by mal byť pod vplyvom návykových látok. Ako dôkaz médiám ukázal výsledky testu na prítomnosť drog, ktorý bol negatívny.

„Neviem, čo premiér myslel bielym práškom, ale ani pervitínu, ani kokaínu som sa v živote nedotkol,“ zdôraznil Sulík. Test si dal urobiť v pondelok v Centre pre liečbu drogových závislostí u Ľubomíra Okruhlicu. Tvrdenia premiéra preto Sulík označil za ničím nepodložené a považuje ich za podlý útok proti strane. Zároveň povedal, že ak Fico slová nevezme späť, podá na neho trestné oznámenie a civilnú žalobu. Ospravedlnenie neočakáva.

„Krivé obvinenia Roberta Fica, že ja a moji kolegovia berieme drogy, zasiahlo každého z nás, nie sme len politici, ale aj rodičia," uviedol Sulík. Podľa neho sa premiér nemal znížiť k takýmto útokom. „Nechcem, aby sa deti museli pýtať svojich rodičov, či je pravda to, čo hovorí premiér, a na to sa nás po piatku pýtajú,“ dodal Sulík.

Premiér Fico na Sulíka reagoval, že keď mal vlani zdravotne veľmi ťažký rok a ležal tretí deň v nemocnici po ťažkej operácii, „pán Sulík ma veľmi hrubo napadol v médiách, bez zaváhania, bez akýchkoľvek škrupúľ“. „Opäť sme v štandardnej situácii, keď je tu dvojaký kilometer, a nie meter. Pretože hovoríme o verejnom tajomstve, všetci o tom viete,“ naznačoval Fico, čo sa má diať v SaS, ale médiá vraj Sulíka kryjú.

„Preto mám len jednu jedinú otázku. Choďte, prosím, za pánom Sulíkom a spýtajte sa ho, aké bolo menu na večierku 27. júla 2016 a viac sa k tejto nebudem vyjadrovať,“ povedal Fico. „Neviem, o čom točí. Neviem, ani kde som bol, musím si pozrieť kalendár,“ reagoval pre Pravdu Sulík.

„Dňa 27. júla 2016, na ktorý sa predseda vlády pýta, som spolu so svojím tímom absolvoval športový deň. Boli sme na strelnici, následne sme hrali golf v golfovom areáli pri Prievidzi. Tu sme si dali aj večeru a bezprostredne po nej som išiel pomerne skoro spať,“ dodal neskôr v stanovisku Sulík.

Šéf SaS Richard Sulík. Foto: Robert Hüttner, Pravda
SaS, sloboda a solidarita, richard sulík, sulík, lucia nicholsonová, Šéf SaS Richard Sulík.

Čo sa týka drogového testu, ktorý v pondelok podstúpil Sulík, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica upozornil, že pri interpretácii výsledkov toxikologických testov treba byť opatrný.

„Výsledky testov, ktoré sa zvyčajne získavajú z moču pri dokazovaní užívania drog, ukazujú, či človek užil látku v tom momente a asi tri až štyri dni dozadu," vysvetlil Okruhlica. Dodal, že medializované vyhlásenia na túto tému majú časovú ohraničenosť.

„Ak chceme zistiť, či človek dlhodobo užíva drogy, tak sa to robí opakovane a náhodne,“ uviedol odborník. To znamená, že človek musí prísť do centra aspoň štyrikrát v priebehu mesiaca. „Dni mu určíme náhodne, keď je človek závislý, tak niektoré z vyšetrení je pozitívne a potom nasledujú ďalšie vyšetrenia," uzavrel Okruhlica.

Spor medzi SaS a premiérom sa začal v piatok na pracovnom výjazde v Košiciach, kde Fico povedal, že sa mu dlhodobo nepáči štýl komunikácie SaS. Tá vyzvala na odstúpenie špeciálneho prokurátora Kováčika, pretože podľa nej nekoná. Sulík zároveň vyhlásil, že keby bol na mieste špeciálneho prokurátora slušný a nebojácny človek, premiér skončí vo väzení.

„Problémy, ktoré dnes majú v SaS-ke, to nie sú názorové rozdiely, to sú drogy a hovorím to úplne vážne. Keď sa pozriete na posledné vystúpenie Richarda Sulíka, vyvoláva to vážne podozrenie, že je pod vplyvom návykových látok," reagoval premiér v piatok.

Zároveň sa ohradil voči vyjadreniam SaS. „Asi bolo priveľa bieleho prášku na stole, a hovorím to úplne vážne s plnou zodpovednosťou. Budem to hovoriť o každom jednom opozičnom politikovi, pretože my hovoríme na základe faktov, nie na základe ohováraní," dodal Fico.

Vzájomné výčitky politikov z užívania drog nie sú ničím novým. V roku 2010 Fico o SaS hovoril, že robia kokaínové večierky, čo strana odmietla. V roku 2013 sa zase Sulík pýtal, či má Ficova vláda problém s kokaínom, keď minister Ján Počiatek odmieta test na drogy. Neskôr sa Počiatek nechal testovať v laboratóriu vo Viedni s negatívnym výsledkom.

© Autorské práva vyhradené

606 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Richard Sulík #SASKA