Dajme deťom šancu chodiť aj do školy. Začína sa zbierka Tehlička

Dvaja zamestnanci občianskeho združenia SAVIO navštívili vo februári tohto roka tábor pre vnútorne presídlené osoby v Jube, hlavnom meste vojnou zmietaného Južného Sudánu. Tábor je útočiskom pre viac ako 10 000 ľudí, najmä ženy a deti. Spravujú ho Saleziáni don Bosca od roku 2013, kedy otvorili brány svojho areálu pre obete občianskej vojny. Ich počet neustále narastá.

28.02.2017 15:38
Deti v utečeneckom tábore, Tehlička, Južný Sudán Foto:
Škola pre deti z utečeneckého tábora vo Wau.
debata

Občianske združenie SAVIO organizuje už 12.ročník verejnej zbierky Tehlička. Jej cieľom je podporiť základné vzdelávanie 4 600 detí v Južnom Sudáne – v tábore pre vnútorne presídlené osoby v Jube, časť Gumbo. Vďaka vyzbieraným finančným prostriedkom budú mať vojnou skúšané deti šancu chodiť aj do školy. Partnerom zbierky sú Saleziáni don Bosca, ktorí v krajine zotrvali i počas vojny. Zbierka začne v utorok 28.februára 2017 o 19.00 ot­váracím koncertom skupiny Espé v bratislavskom UPéCé s dobrovoľným vstupným. Potrvá počas celého pôstu a vyvrcholí na Veľkonočnú nedeľu 16.apríla 2017.

Tehlička je nielen zbierkou, ale tiež prostriedkom na zvyšovanie povedomia o aktuálnych problémoch v chudobných krajinách. Pre zapojené školy, rodiny či jednotlivcov prináša sprievodné materiály s rozmanitými vzdelávacími aktivitami. Každý zo šiestich týždňov zbierky sa bude niesť v duchu samostatnej témy, ktorou bude pútavo sprevádzať salezián Sahib prostredníctvom svojich zápiskov z Južného Sudánu.

Do Tehličky je možné zapojiť sa jednoduchou registráciou. Vzdelávacie materiály sú dostupné na stiahnutie na www.tehlicka.sk. Široká verejnosť má možnosť podporiť zbierku darovaním online a zdieľaním výzvy na sociálnych sieťach.

Okrem toho je možné prispieť vkladom či prevodom finančného daru na číslo účtu IBAN: SK6911000000002620852641.

Južný Sudán získal ako najmladší štát sveta nezávislosť v roku 2011. Mier v krajine však netrval dlho. Mocenský konflikt v roku 2013 prerástol do občianskej vojny, ktorá trvá dodnes. V jej dôsledku opustilo za posledné tri roky svoje domovy už viac ako 3 milióny ľudí. V prípade 1,9 milióna ide o vnútorne presídlené osoby, sústredené v táboroch v rámci krajiny. Počet utečencov a presídlencov neustále narastá, k čomu prispieva neutíchajúci konflikt, sucho v krajine a s ním súvisiaca potravinová kríza. Humanitárnu pomoc aktuálne potrebuje 7,5 milióna ľudí. Organizácia spojených národov vyhlásila v krajine hladomor. Situácia sa podpísala aj na vzdelávaní – až 1,17 milióna detí a mladých vo veku 3–18 rokov stratilo prístup k vzdelaniu. (OCHA, 2017).

SAVIO o.z. od roku 2005 saleziánskym štýlom vytvára priestor pre solidaritu s chudobnými a skvalitňuje život mladých v menej rozvinutých krajinách. Prostredníctvom projektov, zbierok a práce dobrovoľníkov pomáhame ľuďom v neľahkej životnej situácii. SAVIO vytvára priestor pre aktívne šírenie dobra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #verejná zbierka #Tehlička