Drucker: Šetriť na pacientoch sa nebude

Pocíti pacient úsporné opatrenia v najväčšej zdravotnej poisťovni alebo nie? Názory na to sú rôzne. Podľa návrhu ozdravného plánu štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorý unikol na verejnosť, plánuje poisťovňa šetriť na liekoch, ubrať chce z platieb nemocniciam, ambulanciám, kúpeľom či dopravným sanitkám. Ministerstvo zdravotníctva opakuje, že zmeny sa pacientov nedotknú, odborná verejnosť je však opačného názoru.

28.02.2017 16:19 , aktualizované: 01.03.2017 09:30
fico, drucker Foto: ,
Premiér Robert Fico po stretnutí so šéfom rezortu zdravotníctva Tomášom Druckerom uviedol, že za ministrom stojí.
debata (47)

Štátna poisťovňa sa dostala do ozdravného režimu po tom, čo vlaňajšok skončila s rekordným 250-miliónovým dlhom. Plán, ako sa zo straty dostať, jej schválil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Okrem úspor sa v ňom hovorí o tom, že poisťovňu štát dofinancuje 150 miliónmi eur.

„Od začiatku hovoríme, že zdravotníctvo je potrebné dofinancovať potom, ako bude známy výsledok hospodárenia za rok 2016. Určite to nebude 150 miliónov eur,“ povedal v utorok po stretnutí s premiérom Robertom Ficom minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru). Sumu síce nespresnil, no podľa neho existuje predpoklad, že VšZP si peniaze od štátu možno požičia.

Drucker znovu zopakoval, že ozdravný plán neobsahuje žiadne opatrenia, ktoré by išli proti pacientovi. Ich cieľom má byť podľa neho spravodlivá redistribúcia zdrojov. „Znížili sme ceny špeciálneho zdravotníckeho materiálu na úkor marží distribútorov. Znížili sa jednotkové ceny CT a MR vyšetrení a zároveň sa zvýšil počet vyšetrených pacientov. To sú opatrenia, kde sa za menej peňazí vyšetrí viac pacientov,“ uviedol minister príklady.

Premiér Fico za Druckerom stojí. „Za rok svojho pôsobenia zmietol pochybnosti o netransparentnom nakladaní s verejnými peniazmi v tomto rezorte. Dnes sa môže sústrediť na vecné riešenia,“ podčiarkol Fico. Podotkol, že pri zostavovaní vlády na jar 2016 nebol o vedenie tohto ministerstva žiadny záujem.

Ozdravný plán poisťovňa oficiálne nepredstavila. Jeho návrh tento týždeň unikol na verejnosť. Okrem opatrení, ktoré môže urobiť VšZP sama, obsahuje aj návrhy, na ktoré treba zmenu legislatívy a kde musí spolupracovať s ministerstvom zdravotníctva. Tieto zámery by dosť významne zmenili súčasné zákony. Je medzi nimi napríklad zrušenie povinnosti poisťovne zazmluvniť každú lekáreň. Ak by toto niekedy prešlo, znamenalo by to, že chorý človek by si už nevybral lieky v ktorejkoľvek lekárni, ale musel by hľadať takú, ktorá má s jeho poisťovňou zmluvu.

Denník Pravda sa opýtal VšZP, kedy bude informovať o tom, ktoré obmedzenia a ako zavedie. „Závisí to od toho, ako budú prebiehať rokovania s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti k jednotlivým opatreniam,“ odpovedala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska  Marián Petko hovorí, že šetrenie v sume niekoľkých desiatok miliónov sa vždy dotkne pacientov. „Otázkou je, do akej miery a treba sa snažiť, aby to pocítili najmenej." Keďže ozdravný plán ešte nevidel, k detailom sa vyjadriť nevedel. Upozorňuje však na to, že treba najskôr sporiť v rámci vnútorného prostredia poisťovne, teda napríklad na počte zamestnancov, na predaji prebytočných budov a podobne. Zmeny pri kategorizácii liekov podľa neho automaticky nemusia znamenať, že sa automaticky zvýšia doplatky za lieky.

Asociácia súkromných lekárov si myslí, že ozdravenie poisťovne bude mať dosah na bežných ľudí. „Poistné riziko sa prenesie na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a následne na občanov,“ napísal premiérovi v otvorenom liste prezident asociácie Marián Šóth. Ozdravný plán sa podľa neho neopiera o žiadnu analýzu, ktorá by zhodnotila dôsledky a dosahy navrhovaného zníženia úhrad na dostupnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti pre poistencov VšZP. Asociácii súkromných lekárov chýba aj zdôvodnenie navrhovaných opatrení. Rovnako poukazuje na to, že niektoré segmenty poskytovateľov zaťažujú viac ako iné.

Už v tomto roku majú navrhované opatrenia priniesť úsporu 115 miliónov eur. V roku 2019 by chcela poisťovňa dosiahnuť aspoň vyrovnaný rozpočet.

Drucker sa včera vrátil aj ku kauze spred týždňa, ktorá sa týkala obmedzenia určitej liečby napríklad pre zrakovo postihnutých pacientov alebo pacientov, ktorí trpia žltačkou typu C. Tvrdí, že k ničomu podobnému nedôjde. „Tieto informácie sa nezakladajú na pravde a takéto opatrenia by neprešli cezo mňa,“ zdôraznil minister.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #VšZP #pacienti #Tomáš Drucker #ozdravný plán