Špecializovaný trestný súd v kauze 'nástenkový tender' prijal obžalobu

Špecializovaný trestný súd v Pezinku na dnešnom verejnom zasadnutí prijal obžalobu prokuratúry v kauze "nástenkový tender" a vytýčil hlavné pojednávanie na 22. marca.

01.03.2017 13:34
Janušek, Štefanov, bývalý ministri Foto: ,
Bývalý ministri Marián Janušek (vľavo) a Igor Štefanov (na snímke z apríla 2009).
debata (4)

Urobil tak napriek tomu, že obhajoba poukázala na podľa ich názoru  viaceré pochybenia orgánov činných trestnom konaní a žiadala trestné stíhanie v prípade zastaviť, prípadne obžalobu vrátiť prokuratúre. Obžalobe v tomto prípade čelí päť osôb, vrátane bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja Marián Janušek a Igor Štefanov.

Podľa tvrdení obhajcov spis obsahoval v mnohých prípadoch namiesto originálov potrebných listín len overené fotokópie, čo môže vytvárať pochybnosti. Poukazovali tiež na nedostatočnosť niektorých znaleckých posudkov vypracovaných v prípravnom konaní. Advokát Zdenky Kudláčovej, ktorá sa dnes na zasadnutí nezúčastnila, tiež upozorňoval, že jej bývalý právny zástupca bol v dobe jej zastupovania istý čas vo väzbe a mal pozastavený výkon advokácie, preto nemohol riadne vykonávať procesné úkony a včas ju o nich informovať. Podľa predsedníčky senátu, ktorý rozhodoval o prijatí obžaloby a zákonnosti dôkazov, však súd nezaznamenal také procesné chyby, ktoré by mohol vyhodnotiť ako závažné. „Dôkazná núdza nezakladá dôvod na odmietnutie obžaloby, pretože nie je absolútna,“ skonštatovala predsedníčka senátu.

Prokuratúra v tomto prípade v súvislosti s machináciami pri verejnom obstarávaní obžalovala päť osôb, vrátane dvoch bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja za Slovenskú národnú stranu Mariána Janušeka a Igora Štefanova.

Ďalšími obžalovaným v prípade sú Tomáš Labay, Radoslav Behul a Zdenka Kudláčová. Marián Janušek čelí obžalobe za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom v súbehu s obzvlášť závažným zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažným zločinom porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Igor Štefanov,Tomáš Labay, Radoslav Behul a Zdenka Kudláčová sú obžalovaní za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom.

Prípad sa týka roku 2007. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja vtedy zverejnilo oznam o tendri na reklamné služby v hodnote 3,6 miliardy vtedajších korún iba na nástenke na chodbe rezortu. Ponuku zaslalo len jedno konzorcium, ktoré následne vyhralo. Dvoch spomenutých ministrov za SNS kauza stála kreslo. Tender neskôr zrušili, konzorcium však na ňom údajne stihlo zarobiť viac ako tri milióny eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #nástenkový tender