Detenčný ústav v Hronovciach by mal byť hotový v roku 2021

Ministerstvo zdravotníctva SR už má aktualizovaný plán týkajúci sa výstavby detenčného ústavu pri Psychiatrickej nemocnici v Hronovciach v okrese Levice. Do pripomienkového konania predložilo materiál, z ktorého vyplýva, že v roku 2021 by mal Detenčný ústav už fungovať. Ako vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, po schválení materiálu vládou by sa podľa predpokladov verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu mohlo začať v druhej polovici tohto roka.

03.03.2017 10:18
debata

Bude potrebné pristúpiť aj k výberovému konaniu na dodávateľa či činnosti súvisiacich so schvaľovaním podľa stavebného zákona. Následne bude verejné obstarávanie na samotnú stavebnú realizáciu detenčného ústavu. Odhadovaný termín začatia fungovania ústavu je stanovený na rok 2021, prípadne 2020. Celkové investičné náklady sa odhadujú na 15 534 000 eur.

Detenčné ústavy sú určené pre duševne chorých zločincov, ktorí sú nebezpeční pre spoločnosť. V súčasnosti sú umiestňovaní v psychiatrických nemocniciach alebo vo väzení. Takéto zariadenia ale nie sú pre nich vhodné, nie sú v nich súbežne pod dohľadom lekárov aj dozorcov.

Ako sa uvádza v materiáli, podľa dostupných údajov Ministerstva spravodlivosti SR je v zariadeniach Zboru väzenskej a justičnej stráže v súčasnosti približne 71 potencionálnych osôb určených na umiestnenie v detenčnom ústave. Ďalších 24 pravdepodobne rovnako napĺňa kritériá pre umiestnenie.

V ústave v Hronovciach sa počíta s 36 izbami. Predpokladá sa, že izby budú 2-lôžkové a v nevyhnutných prípadoch môže byť izba aj jednolôžková. Pracovať by v ňom malo 104 zamestnancov. Pôjde o zdravotnícky a pomocný personál vrátane lekárov a psychológov.

Pôvodný návrh uvažoval s využitím pracovníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) výlučne len na zabezpečenie ochrany okolia ústavu. Pre potrebu zvýšenia vnútornej bezpečnosti v zariadení sa rezort zdravotníctva dohodol so ZVJS, že v zariadení bude nakoniec pracovať 79 príslušníkov a slúžiť budú na zmeny.

Vznik ústavu si vyžiada aj legislatívne zmeny. Tie by mali byť v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti predložené do pripomienkového konania koncom tohto polroku. Okrem iného sa v materiáli uvádza, že odporúčajú legislatívne upraviť zavedenie inštitútu odbornej komisie. Tá by mala byť zložená z odborných zamestnancov ústavu – lekárov, právnika, pedagóga, a bude vypracovávať komplexnú správu o stave zadržiavaných.

Komisia bude rozhodovať aj o ich zaradení, prepustení či zmene detencie. V návrhu zákona sa ďalej odporúča upraviť zabezpečenie styku s obhajcom, pravidlá korešpondencie, používanie telefónu a pod. Upraviť treba napríklad aj základné povinnosti a zákazy, teda aj zaraďovanie do práce (ale len v rámci terapie) bez nároku na odmenu či disciplinárnu zodpovednosť (disciplinárne odmeny, previnenia a tresty). Legislatíva by mala určiť, kto bude mať dozor a kto bude robiť kontrolu nad činnosťou ústavu.

O nevyhnutnosti detenčného ústavu sa na Slovensku hovorí už roky. V predloženom materiáli sa uvádza, že rezort zdravotníctva mal od roku 2009 na to vyčlenených 4,2 milióna eur. Dostavba ústavu v Hronovciach sa nakoniec pre problémy s verejným obstarávaním nikdy nezačala.

Minister financií Peter Kažimír minulý rok po schválení budúcoročného rozpočtu na vláde v súvislosti s touto témou vyhlásil, že „detenčné centrum musíme postaviť a musíme prestať o tom rozprávať“. „Keď bude dohoda, budú peniaze okamžite uvoľnené,“ sľúbil minulý rok šéf štátnej kasy. Do budúcna ráta s výstavbou ďalšieho detenčného ústavu pri väznici v Rimavskej Sobote.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #detenčný ústav