Fico: Ak bude viacrýchlostná EÚ realitou, chceme byť vo vyššej rýchlosti

Ak bude viacrýchlostná Európska únia realitou, Slovenská republika chce a musí byť v jadre európskej integrácie, chce byť vo vyššej rýchlosti, lebo EÚ považujeme za životne dôležitý projekt. Vyhlásil to v piatok predseda vlády SR Robert Fico (Smer) po rokovaní s britským ministrom pre brexit Davidom Davisom.

03.03.2017 12:34
David Davis, Robert Fico, Foto: ,
Minister Spojeného kráľovstva pre odchod Veľkej Británie z Európskej únie David Davis a predseda vlády Robert Fico počas tlačovej besedy po rokovaní o brexite.
debata (232)

Viacrýchlostná EÚ je jeden z možných piatich scenárov budúcnosti únie, ktorý sa objavil v Bielej knihe predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. Tento model podporujú napr. Francúzi či Nemci. Fico tvrdí, že Slovensko sa aj preto správa fiškálne zodpovedne, aj preto solídne zvládlo predsedníctvo v Rade EÚ.

Na otázku, či aj naša krajina neuvažuje o zriadení postu ministra pre záležitosti okolo brexitu, Fico odvetil, že je jasná dohoda o tom, že členské krajiny rokujú s Veľkou Britániou spoločne.

„Preto nie je potrebné, aby sme mali na Slovensku vysokého štátneho funkcionára, ktorý by sa zaoberal touto témou. Dvadsaťsedem krajín reprezentuje konkrétny vyjednávač a slovenské ministerstvo zahraničných vecí je mu dostatočným partnerom,“ uistil.

Biela kniha predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera ponúka päť scenárov možného vývoja. Prvý scenár počíta len s malými zmenami fungovania EÚ, druhý hovorí o dôraze len na spoločný európsky trh, ďalší o spolupráci tzv. ochotných krajín v konkrétnych oblastiach. Možnosťou je aj okresať oblasti, ktorým sa Únia venuje, a posledný scenár by mohol viesť k federalizácii Únie. Päť scenárov má názvy „pokračujeme“, „nič, len jednotný trh“, „tí, ktorí chcú viac, robia viac“, „robiť menej, ale efektívnejšie“ a „robiť viac spoločne“.

Budeme sledovať,ako sa veľkorysosť k Slovákom vo Veľkej Británii naplní

Diabol je skrytý v detailoch, Slovensko preto bude podrobne sledovať, ako sa deklarovaná veľkorysosť Veľkej Británie voči Slovákom na jej území naplní. Po stretnutí s britským ministrom pre brexit Davidom Davisom to vyhlásil predseda vlády Robert Fico (Smer). O veľkorysom prístupe podľa jeho slov hovoril práve Davis.

„Náš národný záujem nás núti zaujímať sa aj o osud občanov SR, ktorí sú vo Veľkej Británii. Nechceme, aby boli akýmkoľvek spôsobom z dôvodu brexitu poškodení. Minister Davis povedal, že ak ide o tých, ktorí sa už nachádzajú na území Veľkej Británie a sú občanmi SR, tento prístup bude veľkorysý. Toto slovo môže obsahovať všeličo, lebo diabol je vždy skrytý v detailoch. Preto budeme sledovať, ako sa slovo veľkorysosť bude napĺňať,“ avizoval Fico.

Zároveň tvrdí, že musí férovo zobrať na vedomie, že pokiaľ ide o príchod ďalších ľudí do Británie, budú určité limity. „Všetci, ktorí sa chcú vrátiť z Veľkej Británie na Slovensko, sú absolútne vítaní. V období nedostatku pracovnej sily sme v období významných zmien na trhu práce,“ povedal šéf slovenskej vlády s tým, že Slováci sú ľudia, ktorí rozumejú reciprocite, a preto verí, že ani občania Británie na území EÚ nebudú znevýhodnení.

Davis uviedol, že on osobne aj britská premiérka Theresa Mayová začali viesť rokovania a vyvíjať aktivity, aby občania Veľkej Británie v EÚ a občania únie v Británii mali minimálne rovnako dobré podmienky na svoje fungovanie ako doteraz. „To je teda obsahom toho slovíčka veľkorysosť,“ vysvetlil.

Fico zopakoval, že SR si úprimne želá, aby bol projekt EÚ úspešný a aby bola únia v dnešnom turbulentnom svete bezpečným a efektívnym domovom pre svojich obyvateľov. „SR chce zostať v EÚ, lebo v tento projekt naozaj verí. Je nám ľúto, že došlo k rozhodnutiu o brexite, ale rešpektujeme ho,“ povedal.

Davis: Briti chcú byť naďalej dobrými občanmi Európy

Slovensku podľa jeho slov veľmi záleží, aby rozhovory medzi Britániou a EÚ neskončili tak, že Briti budú mať z toho len výhody a EÚ len nevýhody. „Lebo to by mohlo povzbudzovať ľudí v iných krajinách organizovať podobné referendá. Na druhej strane máme národný záujem o vynikajúce bilaterálne vzťahy s Britániou. Slovensko však nebude rokovať individuálne a rešpektujeme, že únia chce rokovať ako jeden celok,“ deklaroval.

Davis uistil, že Briti chcú byť naďalej globálnymi občanmi a dobrými občanmi Európy. „Želáme si, aby výsledok nášho vystúpenia bol prospešný pre obe strany. Podľa nás EÚ ako projekt musí uspieť, je to aj v našom vlastnom záujme. Musíme napr. spolupracovať aj v oblasti boja proti terorizmu. Náročnejšie budú sféry ako ekonomické vzťahy a problematika voľného obchodu. Je to niečo, čo hodláme aj naďalej podporovať,“ uistil.

232 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Robert Fico #Brexit