Fico: Ak ústavný súd povie, že je možné amnestie zrušiť, nevidím v tom problém

Amnestie Vladimíra Mečiara z roku 1998 predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) vždy považoval za morálny suterén a tvrdo ich od začiatku kritizoval.

04.03.2017 16:45
debata (280)

Povedal to vo svojom video príspevku na sociálnej sieti premiér. "Mám však právny názor, že ich nevieme len tak zrušiť prijatím ústavného zákona. Uvedomme si, vzťahy medzi ústavnými činiteľmi sú upravené ústavou cez systém tzv. bŕzd a pák. Napríklad prezident môže vetovať zákon, ktorý je prijatý v parlamente, ale parlament môže takéto veto prelomiť,“ povedal s tým, že keby zákonodarca pri schvaľovaní ústavy v roku 1993 chcel dať právo niekomu inému zrušiť amnestie prezidenta, tak by tak určite urobil.

„Nechcem, aby sme amorálnosti a nespravodlivosti riešili nejakým právnym paškvilom,“ poznamenal. „Možno najlepšou cestou by bolo, keby sme dali ústavnému súdu právomoc, ešte predtým ako budeme hlasovať o ústavnom zákone o zrušení amnestií,  že či vôbec je takýto postup možný,“ dodal Fico s tým, že ak súd povie, že je možné zrušiť amnestie prezidenta, v tomto prípade amnestie Vladimíra Mečiara, nevidí žiadny dôvod, prečo by tak nemohli urobiť. „Ale nerobme svojvoľne niečo, na čo nemáme oprávnenie v ústave,“ uzavrel predseda vlády.

O zrušení amnestií bude parlament hlasovať na marcovej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky. O ich zrušení je presvedčených aj 26 odborníkov z justície, podľa ktorých to je v právnom štáte legálnym a legitímnym prostriedkom. „Potvrdili, že amnestie sa zrušiť dajú a majú, že si to vyžaduje princíp právneho štátu,“ uviedol jeden z predkladateľov návrhu ústavného zákona na zrušenie týchto amnestií Ján Budaj (OĽaNO-NOVA).

Na poslednej parlamentnej schôdzi sa amnestiami poslanci nezaoberali, vyhoveli návrhu predkladateľa Jána Budaja (OĽaNO) a poslaneckých klubov OĽaNO-NOVA, SaS a Sme rodina na presunutie tohto bodu na nasledujúcu schôdzu. Ako vtedy Budaj vysvetlil, chcel dať vládnemu Smeru-SD čas na to, aby sformoval otázku pre ústavný súd o možnosti zrušenia Mečiarových amnestií. Vládna strana totiž avizovala, že sa chce obrátiť s týmto problémom na ústavný súd.K výzve na zrušenie Mečiarových amnestií sa pripojili desiatky osobností spoločenského a kultúrneho života.

Erik Tomáš: Zahlasujem za zrušenie, Mečiarove amnestie sú hanebné

Poslanec NR SR (Smer-SD) Erik Tomáš chce v parlamente hlasovať za zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Tomáš je prvým poslancom Smeru, ktorý avizuje, že chce hlasovať za zrušenie amnestií. „Cítim, že by sa mohla nájsť právne čistá cesta cez ústavný súd, ktorá to umožní. Vyžaduje si však širší konzenzus a vzájomnú dôveru politických síl zastúpených v parlamente,“ povedal Tomáš.

Tomáš pripomína, že ako novinár sa venoval všetkým kauzám tajnej služby vedenej Ivanom Lexom, vrátane únosu Michala Kováča mladšieho. „Nepotrebujem ani vidieť film, aby som vedel, že to bolo hanebné,“ vyhlásil.

Poslanci NR SR v decembri posunuli do druhého čítania návrh poslanca Jána Budaja (OĽaNO) na zrušenie Mečiarových amnestií. Návrh podporili okrem opozičných aj všetci prítomní poslanci za koaličnú stranu Most-Híd. Návrh predložil Ján Budaj, ktorému ide o amnestie udelené bývalým predsedom vlády Slovenskej republiky Vladimírom Mečiarom, ktorý vykonával niektoré oprávnenia prezidenta Slovenskej republiky v roku 1998.

Zrušenie si prajú osobnosti Slovenska aj bežní ľudia

Na zrušenie amnestií pred časom vyzvalo aj okolo 80 osobností spoločenského a kultúrneho života a 26 právnických kapacít. Tvrdia, že ústavným zákonom sa amnestie zrušiť dajú. Únos prezidentovho syna bol vyšetrený, prokurátor Michal Serbin dal aj návrh na obžalobu, ale kauza sa práve pre amnestie pred súd nedostala. Tento týždeň prieskum agentúry Focus ukázal, že zrušenie amnestií by podporilo 63 percent opýtaných.

Odpoveď „Rozhodne za prijatie ústavného zákona“ zvolilo 32 % opýtaných, odpoveď "Skôr za prijatie o jedno percento menej, čiže 31 %. Skôr proti prijatiu sa vyjadrilo 12 % respondetov, proti prijatiu 8 % a vyjadriť sa nevedelo 17 % opýtaných.

280 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Mečiarove amnestie