Lajčák: Začíname sa pripravovať na predsedníctvo v OBSE

Slovensko sa začína pripravovať na predsedníctvo v OBSE.

05.03.2017 14:22
Miroslav Lajčák Foto:
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák
debata (16)

Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe budeme predsedať v roku 2019. Ako uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, na túto tému už mali na ministerstve niekoľko stretnutí, aj tento týždeň.

„Vytvárame prípravnú skupinu, ktorá bude od 1. apríla v organizačnej štruktúre ministerstva a bude sa postupne rozrastať. Rátame so zvýšením počtu ľudí, ktorí sa budú tej téme venovať aj tu, aj na stálom zastúpení pri OBSE vo Viedni,“ informoval Lajčák s tým, že už teraz viac-menej vedia, čo bude treba urobiť. Treba napríklad stanoviť politický program. „Máme akýsi katalóg tém, zhruba desať sme posudzovali aj tento týždeň a z nich vyberieme tri-štyri, ktoré by mali byť dominantnými témami,“ priblížil šéf slovenskej diplomacie. Pred predsedníctvom v OBSE bude treba vyriešiť aj mnoho logistických záležitostí. Slovensko bude napríklad organizovať ministerské zasadnutie 57 účastníckych štátov.

Kandidatúru Slovenska na predsedníctvo v roku 2019 v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) schválilo 57 účastníckych štátov organizácie 9. decembra minulého roka.

V súčasnosti je predsedníckou krajinou Rakúsko. Predsedníctvo v OBSE trvá jeden kalendárny rok a post úradujúceho predsedu vykonáva minister zahraničných vecí. Úlohou OBSE je pracovať na stabilite, mieri a demokracii v Európe prostredníctvom politického dialógu, zdieľaných hodnôt a praktickou prácou. Jej aktivity pokrývajú oblasti od politiky, vojenských či ekologických aspektov, až po ekonomiku a ľudské práva. 

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #OBSE