Ministerstvo zdravotníctva pripravuje nákup nemocničných postelí

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) pripravuje centrálny nákup nemocničných postelí. Tie bude obstarávať pre akciové spoločnosti, ktorých je akcionárom, štátne rozpočtové a príspevkové organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva, štátne podniky v pôsobnosti rezortu a organizácie poskytujúce zdravotnú starostlivosť v pôsobnosti verejného sektora na území SR. Informovala o tom hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová. "Súťaž odštartuje už tento mesiac. Ide o ďalší dôležitý krok, ktorý ministerstvo realizuje v snahe docieliť efektívne a transparentné nakladanie s prostriedkami verejného zdravotného poistenia," uviedla.

06.03.2017 16:55
debata (5)

Verejná súťaž na nemocničné lôžka bude rozdelená na viac kategórií, podobne ako pri CT prístrojoch. "Zadefinovali sme deväť kategórií lôžok, podľa technickej špecifikácie a medicínskeho využitia tak, aby si mohla vybrať každá nemocnica presne taký typ lôžka, aké reálne potrebuje,“ spresnil minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Ide o lôžka základné, akútne, lôžka pre potreby jednotiek intenzívnej starostlivosti, pre oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, ako aj iné špecifické lôžka. 

Riaditeľ Inštitútu zdravotníckej politiky Martin Smatana dodal, že ceny základných mechanických postelí (s príslušenstvom) sa pohybujú na úrovni približne tisíc eur, špeciálne lôžka (s príslušenstvom) s integrovaným matracom a integrovanými prístrojmi pre oddelenia intenzívnej medicíny majú hodnotu približne 10 tisíc eur.

"Spolu s lôžkami sa bude obstarávať aj základné príslušenstvo k posteliam, ako sú napríklad pomocné stolíky či infúzne stojany. Týmto spôsobom sa zabezpečí kompatibilita základného lôžkového vybavenia, vysoký komfort pre pacienta a nízke ceny pre verejného obstarávateľa,“ poznamenal Sma­tana. 

V jednotlivých kategóriách sú zadefinované aj podskupiny tak, aby na každú boli relevantní vždy minimálne štyria uchádzači (dodávatelia). Nemocničné lôžka spolu s príslušenstvom sa budú dodávať vrátane pozáručného servisu až na obdobie 60 mesiacov.

„Táto záručná lehota, vrátane potrebných náhradných dielov, bude súčasťou vysúťaženej kúpnej ceny. Proces a nastavenie verejnej súťaže predpokladá, že výsledkom budú v každej kategórii dvaja úspešní uchádzači, s ktorými bude uzavretá rámcová dohoda na obdobie troch rokov,“ informoval rezort zdravotníctva.

Dvaja úspešní uchádzači sa vyberú prostredníctvom elektronickej aukcie. Následne, ešte pred dodaním postelí podľa požiadavky konkrétnej nemocnice, budú títo dvaja dodávatelia v elektronickej aukcii súťažiť znovu, výsledkom čoho sa vytvorí ďalší priestor na zníženie konečnej ceny. S víťazom druhej elektronickej aukcie následne konkrétne zdravotnícke zariadenie uzavrie čiastkový kontrakt.

Predpokladaná hodnota rámcového kontraktu na centrálny nákup lôžok sa pohybuje v rozpätí 19 až 20 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Minister zdravotníctva očakáva, že prvé centrálne zakúpené lôžka budú do nemocníc dodané koncom mája alebo začiatkom júna tohto roka. "Zatiaľ máme 31 žiadostí o celkovo 7 100 postelí,“ konštatoval Drucker. 

Na prelome prvého a druhého kvartálu tohto roka plánuje ministerstvo odštartovať aj centrálne obstarávanie na finančne náročnú takzvanú ťažkú techniku, ako je magnetická rezonancia a angiografy. Cieľom rezortu je využiť aj pri týchto nákupoch svoju vyjednávaciu silu a tým dosiahnuť úspory pre celý sektor. 

Prvé centrálne obstarávanie na nákup CT prístrojov pre nemocnice ministerstvo vyhlásilo v auguste 2016. "Vďaka centrálnym obstarávaniam dosiahneme výrazné úspory, poskytovatelia zdravotnej starostlivosti dokážu s rovnakým rozpočtom obstarať kvalitnejšiu techniku a vybavenie. Zároveň sa neporovnateľne zníži čas potrebný na obstaranie,“ povedal minister zdravotníctva.

Pri viacerých prístrojoch sú víťazné ceny po prvej elektronickej aukcii výrazne nižšie ako doterajšie ceny kúpených prístrojov na Slovensku. Ministerstvo od­haduje úsporu v tomto segmente na 20 až 35 percent.

5 debata chyba