Vo vzduchu už lieta prvý peľ

Zima sa ešte definitívne neskončila, no peľová sezóna už ohlásila svoj začiatok. V teplejších regiónoch začali kvitnúť niektoré dreviny, medzi prvými jelše a liesky. Ak je človek na tieto pele alergický, mal podľa lekárov už dávno začať s liečbou. S oteplením totiž budú pribúdať ďalšie, a to tisy, bresty, hraby či topole. Najagresívnejší je peľ brezy.

07.03.2017 14:00
alergia, nádcha, fúkanie nosa Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Tohtoročná peľová sezóna sa podľa hygienikov začala neskôr ako po minulé roky. Mrazivá zima s dostatkom snehu ju posunula takmer na koniec februára. Vlani sa prvé alergény objavili vo vzduchu už v januári. „Aj keď nočné teploty na väčšine územia dosahujú ešte mínusové hodnoty a nočné mrazíky sa vyskytnú aj v teplejších oblastiach Slovenska, 17. februára sme v Banskej Bystrici zachytili prvé peľové zrná jelše a liesky,“ uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom Peľovej informačnej služby na Slovensku.

Nárast hladiny peľu v ovzduší podľa nej spôsobilo oteplenie bez zrážok. Najkritickejšie dni, keď boli namerané najvyššie koncentrácie, boli 23. februára v Bratislave a 24. februára v Banskej Bystrici. Okrem jelše a liesky sa vyskytoval vo veľmi nízkych koncentráciách aj peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité, tiež spóry húb a plesní.

Peľové alergény vo vzduchu potvrdzujú aj samotní pacienti. „Keď ma pred dvomi týždňami začalo škrabať v krku a cítil som, akoby niečo na mňa liezlo, myslel som, či nemám chrípku, ale napadlo mi vziať si moju tabletku na alergiu a pomohlo,“ povedal päťdesiatnik Miloš z Bratislavy, ktorý sa na alergiu lieči štyri roky.

Alergológ-imunológ Mojmír Vrlík tvrdí, že najlepšia je prevencia, a preto s liečbou treba začať minimálne dva týždne predtým, než sa peľ objaví vo vzduchu a spôsobí zdravotné komplikácie, napríklad výtok z nosa, škrabanie v krku alebo slzenie očí. „Preto ten, kto očakával tento typ alergénov, prvých jarných peľov stromov, už dávno mal urobiť prvé opatrenia, mal si nasadiť antihistaminiká, ktoré mu predpísal lekár,“ pripomenul Vrlík s tým, že takáto liečba je bezpečná. Má pôsobiť preventívne a zamedziť tomu, aby peľ spustil alergickú reakciu.

Chorých by podľa neho nemal začiatok peľovej sezóny prekvapiť, pretože jar nabieha primerane obdobiu, nie neočakávane ako napríklad minulý rok. Vtedy sa začala kvôli teplej zime už v januári. Odborník ďalej upozorňuje, že ak zdravotné problémy nie sú väčšie ako po minulé roky a liečba zaberá, tak sa človek lieči sám. V opačnom prípade by mal navštíviť svojho alergológa, ktorý mu liečbu upraví, prípadne pridá ďalšie lieky.

Počty alergikov z roka na rok stúpajú a nejde pritom len o deti, ale aj o dorast a dospelých. „Nárast je enormný, objavuje sa alergia aj vo vyšších vekových skupinách,“ dodal alergológ. Presná štatistika sa u nás nevedie, pretože nie taký zber dát, aký by mal byť. Faktorov, prečo je to tak, je viacero. Za veľmi negatívny činiteľ sa považuje ovzdušie (exhaláty, autá, fabriky), životný štýl ako taký – fajčenie, stres, infekcie, užívanie antibiotík, ktoré nevplývajú dobre na imunitný systém.

Alergiu podľa odborníka netreba podceňovať, jej zanedbanie môže viesť k tomu, že z jednoduchej peľovej nádchy môže vzniknúť ťažšie liečiteľná bronchiálna astma.

Banskobystrickí regionálni hygienici upozorňujú, že peľová sezóna liesky a jelše sa pomaly rozbieha na väčšine územia Slovenska, preto počas slnečných či veterných dní bez zrážok môžeme očakávať zvýšené koncentrácie peľu v ovzduší. „Pokles denných hladín peľu bude ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou a nočnými mrazmi,“ doplnila Lafférsová.

Po stromoch začnú komplikovať život trávy. Najdlhšiu peľovú sezónu u nás majú trávy z čeľade lipnicovitých, až 140 dní. Kvitnú od apríla, ich sezóna sa končí až v septembri. „Postrach mnohých alergikov, peľ ambrózie, je od mája vo vzduchu od 40 až do 70 dní,“ uzavrela šéfka oddelenia lekárskej mikrobiológie.

Rady pacientom s peľovou alergiou

  • sledujte peľový informačný servis a plánujte svoje aktivity podľa predpokladaného výskytu vášho alergénu
  • v peľovej sezóne nejazdite v aute s otvorenými oknami, používajte v aute peľové filtre, obmedzte pobyt v prírode – hlavne v období suchého a veterného počasia
  • vetrajte krátko, najlepšie hneď po daždi, nespite pri otvorenom okne
  • vhodné sú prímorské pobyty, poraďte sa s alergológom
  • zvýšte osobnú hygienu – sprchovanie, umývanie vlasov po návrate z prírody
  • naučte sa preplachovať nos slanou vodou aspoň raz denne
  • vyhýbajte sa potravinám s obsahom peľových zrniek (niektoré bylinkové čaje, med)
  • dbajte na vyváženú stravu
  • konzultujte s alergológmi zhoršenie zdravotného stavu

Prvé jarné alergény

strom kvitnutie
lieska január – marec
jelša marec – apríl
brest marec – apríl
topoľ marec – apríl
javor marec – máj
dub marec – máj
breza apríl – máj
Zdroj: www.alergoimun.sk

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #alergie #peľ #sezónne alergie