Budaj a Radičová chystajú sympózium, má byť aj o Mečiarových amnestiách

Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) a bývalá premiérka Iveta Radičová pripravujú sympózium s názvom Etika a politika II. Ako povedal Ján Budaj, bude to sympózium, ktoré vráti do hry diskusiu o vzťahu medzi etikou a politikou.

07.03.2017 12:23
debata (65)

Sympózium sa uskutoční v Historickej budove Národnej rady SR 17. marca v piatok popoludní od 13:00. Ako Budaj zdôraznil, nadväzuje na konferenciu, ktorá bola v národnej rade pár mesiacov po revolúcii, kedy bol spoluorganizátorom vtedajší prezident Česko-Slovenska Václav Havel.

„Verím, že hostia sympózia Etika a politika prinesú nové podnety a pomôžu nám zdvihnúť naše pohľady, zaujaté každodennou politickou prevádzkou, na pôvodný význam demokratickej štátnosti. „Rozhodol som sa pripomenúť silu hodnôt práve teraz, keď sa zdá, že politike ostane len partajný pragmatizmus, ktorého oponentom budú radikálne a extrémistické sily. Spolu s Ivetou Radičovou pozývame osobnosti nielen z domáceho prostredia, ale aj zo zahraničia,“ povedal Budaj.

„Aký vzťah má dnes etika s politikou a kde sa podeli hodnoty, ktoré dávali politike zmysel? Čo znamenajú v súčasnej spoločnosti?“ Čo nás môže opäť spájať?“ uviedol poslanec témy, ktoré budú na sympóziu rezonovať. Medzi pozvanými je prezident Andrej Kiska, arcibiskup Stanislav Zvolenský, riaditeľ Ústavu štátu a práva Jozef Vozár, biochemik a prvý ponovembrový minister školstva Ladislav Kováč, teológ Daniel Pastirčák, ombudsmanka Jana Dubovcová. Zo zahraničia pozvali bývalého prezidenta Rakúska Heinza Fischera, z Bruselu príde eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová, z Čiech pozvali  tamojšiu ombudsmanku Annu Šabatovú, poľského exprezidenta Bronisława Komorowského a ďalších.

Ako poslanec povedal, väčšina účasť potvrdila, ostatní majú ešte čas na rozhodnutie. „V 90. rokoch videli ľudia v politikoch obdivovaných vodcov, dnes sme v opačnej sínusoide: neveríme nikomu a ničomu! Ale to je nepraktické, politici sú našimi správcami, sú naším verejným  servisom, ktorý potrebujeme. Treba hovoriť o tom, v mene akých hodnôt konajú a akou etikou sa riadia“. Podľa Jána Budaja bude sympózium okrem iného aj príspevkom k diskusii o Mečiarových amnestiách. „Spoločnosť je hladná po spravodlivosti. V podobe konkrétnych káuz, ale veľa nespravodlivosti a neférovosti cítime aj vo vzťahoch medzi sférou politiky a každodenného života občanov.“

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Politika #Iveta Radičová #Mečiarove amnestie #Ján Budaj #etika