Mečiar: Kováča ml. neuniesla SIS. Bugár: Stále rovnako klamete

Slovenská informačná služba (SIS) podľa expremiéra Vladimíra Mečiara neuniesla Michala Kováča mladšieho. Ako povedal Mečiar v utorok v relácii Téma dňa v televízii TA3, ten, koho upodozrieval, že to urobil, už nežije. Zároveň dodal, že tohto človeka nenávidel. Na otázku moderátora odpovedal, že to Bol Jaroslav Svěchota, ktorý pôsobil ako námestník SIS.

07.03.2017 21:16 , aktualizované: 21:45
debata (1010)

Mečiar tvrdí, že on neudeľoval amnestie súvisiace s únosom, ale podľa neho išlo len o jednu amnestiu, o ktorej rozhodla vláda, na ktorú prešli kompetencie prezidenta SR. Podľa Mečiara vláda schválila text amnestie, ale ministerstvo (nešpecifikoval ktoré), nezverejnila tento text ale iný. Preto vláda ešte raz rokovala o amnestii, ktorá sa podľa Mečiara označuje za druhú.

Expremiér zároveň odmietol, že by amnestiami boli amnestovaní únosocvia a organizátori únosu. Podľa neho amnestiu dostali všetci, ktorí mali dočinenia so zavlečením, nielen tí, ktorí sa na tom podieľali. Menoval napríklad Jána Čarnogurského a Milana Kňažka.

Mečiar sa dozvedel o únose Kováča o polnoci v deň, v ktorý sa to stalo. Jeho prvé slová mali byť: „A je to v r**i a zase bude zle“. Prípad Technopolu, v ktorom mal byť zaangažovaný syn prezidenta, podľa Mečiara začal v roku 1992 a vlečie sa do dnes.

„Michal Kováč ako predseda Federálneho zhromaždenia mal pomôcť vyrovnať straty Technopolu v zahraničnom obchode za to, že dostane úplatok, ktorý dostane na firmu svojho syna,“ vyhlásil Mečiar.

Podľa Mečiara otec Kováča mladšieho, teda prezident SR o všetkom vedel a nezakročil. „Vedel to, čo sme my nevedeli a nekonal,“ vyhlásil Mečiar.

Bugár: Zo spisov je jasné, kto sa podieľal na únose

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár obvinil Mečiara, že sa nezmenil, pretože stále rovnako klame. Upozornil, že v spise sú dostupné informácie, podľa ktorých je jasné, kto z SIS sa na únose podieľal. Podľa Bugára v spise sa nachádzajú mená osôb i áut, ktoré boli na únose zapojené.

Mečiar nechápe, za čo by sa mal ospravedlniť matke Roberta Remiáša, na čo sa ho pýtal Bugár. Mečiar nevie, či v prípade Remiáša, ktorý zhorel vo vybuchnutom aute, išlo o vraždu. Podľa Mečiara nie je čas o zavlečení povedať všetko.

Expremiér vníma stupňované aktivity proti nemu a amnestiám. Upozornil, že film Únos bol financovaný z fondu ministerstva kultúry a  RTVS, preto je pochopiteľné stanovisko ministra kultúry Mareka Maďariča, ktorý vyhlásil, že by v parlamente hlasoval za zrušenie amnestií. Ďalšou aktivitou je podľa neho petičná akcia za zrušenie amnestií.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Mečiar #Mečiarove amnestie