Ústavnoprávny výbor si Kováčika nepozve, koalícia bola proti

Ako povedal novinárom iniciátor stredajšieho mimoriadneho rokovania Ján Marosz (OĽaNO), opoziční poslanci sa budú snažiť tento bod zakomponovať do programu riadneho rokovania výboru.

08.03.2017 12:01 , aktualizované: 14:14
debata (6)

Ústavnoprávny výbor parlamentu si zatiaľ špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika nepozve, aby poslancov informoval o svojej činnosti. Opozičným poslancom sa nepodarilo presadiť pozvanie Kováčika spolu s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom pre nečinnosť špeciálneho prokurátora.

Vládni poslanci totiž nesúhlasili s programom schôdze výboru, ktorého jediným bodom malo byť práve pozvanie si predstaviteľov prokuratúry. Opozícia mala vo výbore málo hlasov. Navyše na rokovanie neprišiel ani poslanec Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko. Opozícia sa však pokúsi o pozvanie Kováčika s Čižnárom ešte raz.

Ako povedal novinárom iniciátor dnešného mimoriadneho rokovania Ján Marosz (OĽaNO), opoziční poslanci sa budú snažiť tento bod zakomponovať do programu riadneho rokovania výboru. „Poslanci vládnej koalície zablokovali rokovanie výboru. Takto vyzerá demokracia na Slovensku. Opoziční poslanci nemajú právo pozvať týchto ľudí, aj keď nám to Rokovací poriadok dovoľuje. Je to šokujúce. Sme pobúrení,“ vyhlásil.

Otázky výboru po predložení správy

Predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej novinárom povedal, že predstavitelia prokuratúry v stredu na tlačovej konferencii odpovedali na otázky zástupov verejnosti, teda médií. Podľa neho opoziční poslanci sa budú môcť pýtať Kováčika na jeho činnosť, keď predloží do parlamentu správu o svojom úrade. Madej predpokladá, že to bude o mesiac alebo o dva. „Vznikne dostatočný priestor, aby mohol odpovedať na akékoľvek otázky poslancov,“ povedal Madej.

Ako povedal Čižnár v stredu na tlačovej besede, jeho informácie o činnosti špeciálneho prokurátora, boli interpretované zvláštne a účelovo. „Kováčik nezastavil 61 vecí, ale šesť. Niektoré zastavil vyšetrovateľ, niektoré dostali iní prokurátori, niektoré nie sú dodnes ukončené,“ povedal s tým, že nie je ani pravdou, že konštatoval, že by Kováčik porušil zákon.

Nemajú právo si ma predvolávať ku konkrétnym veciam, ani špeciálneho prokurátora. Môžu si ma predvolať o dva mesiace k rokovaniu o správe generálneho prokurátora.
Jaromír Čižnár, generálny prokurátor

Podľa Čižnára porušil zákon odbor informatiky na generálnej prokuratúre. Čižnár nemieni iniciovať proti Kováčikovi disciplinárne konanie, pretože nemá za čo.

Osobné útoky

Generálneho prokurátora mrzí, že ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská sa vyjadrovala k medializovaným informáciám o činnosti špeciálneho prokurátora bez toho, aby si vypočula aj druhú stranu.

Čižnár očakáva, že rokovanie výboru sa zvrhne k osobným útokom a invektívam, a nič sa na ňom nevyrieši. „Nemajú právo si ma predvolávať ku konkrétnym veciam, ani špeciálneho prokurátora. Môžu si ma predvolať o dva mesiace k rokovaniu o správe generálneho prokurátora,“ konštatoval.

Kováčik v stredu informoval, že medializované údaje vychádzali z anonymného trestného oznámenia podaného na neho. To však bolo poskytnuté len vybraným novinárom a opozičným politikom, nie orgánom činným v trestnom konaní. Na generálnu prokuratúru sa dostalo od novinárky. „Výbor je zvolávaný na základe hlúpostí a klamstiev. Práca prokurátorov nie je hodnotená podľa podaných obžalôb,“ povedal.

Vytĺkanie politického kapitálu?

Ústavnoprávny výbor parlamentu sa zaoberal nečinnosťou špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. O zvolanie výboru požiadali opoziční poslanci. „Na základe medializovaných informácii o nečinnosti špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika v závažných celospoločenských kauzách (Gorila, hlas podobný Ficovi, Bašternák a pod.) som inicioval zvolanie mimoriadneho ústavnoprávneho výboru. Podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze výboru som už odovzdal,“ informoval agentúru SITA poslanec NR SR Ján Marosz (OĽaNO), ktorý inicioval zvolanie výboru.

V hnutí OĽaNO-NOVA sa podľa Marosza domnievajú, že k znepokojujúcim informáciám by mal podať stanovisko a objasnenie aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorého prizvanie je súčasťou podanej žiadosti. Dôvodom sú medializované informácie, že zo 61 prípadov, ktoré dozoroval, nepodal Kováčik za posledných osem rokov ani jednu obžalobu.

Dnešné rokovanie Ústavnoprávneho výboru NR SR o nečinnosti špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika je podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára vytĺkaním politického kapitálu.

Ako povedal Čižnár v stredu na tlačovej besede, jeho informácie o činnosti špeciálneho prokurátora boli interpretované zvláštne a účelovo. „Kováčik nezastavil 61 vecí, ale šesť. Niektoré zastavil vyšetrovateľ, niektoré dostali iní prokurátori, niektoré nie sú dodnes ukončené,“ povedal s tým, že nie je ani pravdou, že konštatoval, že by Kováčik porušil zákon. Podľa Čižnára porušil zákon odbor informatiky na generálnej prokuratúre. Čižnár nemieni iniciovať proti Kováčikovi disciplinárne konanie, pretože nemá za čo.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Dušan Kováčik #ústavnoprávny výbor NR SR