Na prebratie zásielky bude viac času

Úradná zásielka adresovaná občanovi napríklad zo stavebného úradu je považovaná za doručenú na tretí deň od uloženia na pošte, aj keď si ju v skutočnosti neprevzal.

09.03.2017 15:00
Muž, zásielka, dokumenty, obálka, balík Foto:
Po novom má trojdňovú lehotu nahradiť 18-dňová.
debata (2)

Je to nespravodlivé voči občanom, tvrdia poslanci SNS. Predkladajú preto novelu zákona o správnom konaní, ktorá predĺži lehotu na doručovanie zásielok o začatí správneho konania do vlastných rúk z troch na 18 kalendárnych dní.

Súčasný zákon hovorí, že „ak si adresát nevyzdvihne písomnosť do troch dní od uloženia, posledný deň tejto lehoty sa považuje za deň doručenia, aj keď sa adresát o uložení nedozvedel“. Ak si občan vyzdvihne zásielku napríklad až v posledný možný, teda 18. deň od jej uloženia, v prípade odvolacej lehoty v trvaní 15 dní by mu podľa doteraz platnej normy na odvolanie ostal posledný deň. Zákon je pritom v podobnej situácii zhovievavejší pri doručovaní písomností právnickým osobám a živnostníkom.

Po novom má trojdňovú lehotu nahradiť 18-dňová, resp. za deň doručenia sa bude považovať deň reálneho prevzatia zásielky v tejto lehote. Občan by tak nemal mať problém vyzdvihnúť si zásielku napríklad kvôli práci alebo dovolenke. „Návrh je výslovne v prospech a na ochranu občana,” uviedla riaditeľka tlačového oddelenia SNS Júlia Kollárová. Predlžovania správnych konaní sa v SNS neobávajú, pretože „úložná lehota na pošte je spravidla 18 dní a až následne pošta vracia nedoručenú zásielku späť správnemu orgánu”.

Dlhšia lehota sa rovnako uplatňuje v daňovom, trestnom alebo civilnom súdom konaní. Za doručenú sa v ich prípade zásielka považuje až tri dni od jej vrátenia späť úradu alebo súdu, čo môže byť v prípade neprebratia zásielky a 18-dňovej úložnej lehoty na pošte až 21 dní od jej uloženia. Novela by mala nájsť dostatočnú podporu koaličných poslancov. Schváliť ju tak môžu už na marcovej schôdzi a platiť by mohla od 1. júla. „Predseda poslaneckého klubu SNS mi tlmočil, že majú súhlas od kolegov z Mostu-Híd. Osobne nemám výhrady, ešte sa tým budeme zaoberať na poslaneckom klube a prijmeme finálne stanovisko," uviedol predseda poslaneckého klubu strany Smer Martin Glváč.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zásielky