Fico: Slovensko hlasovalo za Tuska, na summite sa riešila aj kvalita potravín

Slovensko malo veľmi dobré skúsenosti s osobou Donalda Tuska na poste predsedu Európskej rady, vo štvrtok za neho opäť zahlasovalo. Tuska dnes zvolili na zasadnutí Európskej rady lídri pomerom hlasov 27 za a jeden proti. Proti Tuskovi bolo jeho rodné Poľsko. Ako vo štvrtok médiá informoval predseda vlády Robert Fico po skončení prvej časti rokovania, Slovensko malo záujem na to, aby tento post zastával niekto, kto rozumie regiónu strednej Európy.

09.03.2017 15:59 , aktualizované: 22:45
KOALÍCIA: Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (41)

„Viete, že táto voľba bola spojená s určitými diskusiami, ktoré vyvolala poľská strana. Tá otvorila otázku, ktorú teraz nechcem pomenovávať žiadnym prívlastkom, ale je mimoriadne zaujímavá – či môžeme do budúcnosti prijímať personálne rozhodnutia, ktoré nemajú podporu štátu, z ktorého konkrétny kandidát pochádza,“ povedal Fico s tým, že existovalo riziko, že ak by Tuska dnes nezvolili, do budúcej voľby by mohol mať väčšinovú podporu kandidát z inej časti EÚ. Fico takisto potvrdil, že poľská premiérka Beata Szydlo teraz vetuje závery Rady, hoci s nimi nemá obsahový problém.

Pokiaľ ide o jednotu Visegrádskej skupiny (V4) po voľbe europrezidenta, ostatní členovia argumenty Poľska nekomentovali. Poľská premiérka súčasne podľa Fica na koordinačnom stretnutí V4 povedala, že sú témy, kde skupina musí pokračovať ďalej, predovšetkým pokiaľ ide o Rímsky summit. „Spolupráca jednoducho ide ďalej a musí ísť ďalej,“ povedal Fico s tým, že postoj Beaty Szydlo vníma ako jej suverénny, individuálny postoj.

„Chcem s plným rešpektom povedať, že som si vypočul argumenty poľskej premiérky, ktorá konzistentne, opakovane argumentovala, prečo by chceli navrhnúť iného kandidáta, ale vôľa absolútnej väčšiny Európskej rady bola taká, že podporu získal Donald Tusk,“ povedal premiér pre médiá.

Podľa Fica hlavy vlád a štátov veľmi dlho hovorili aj o migrácii a informoval, že sa V4 podarilo dostať do záverov, aby sa Európska komisia venovala dvojitej kvalite potravín, čo označil za významný diplomatický úspech. Podľa neho táto otázka nie je iba o kečupe, ale je to typickým príkladom rozdeľovania na občanov prvej a druhej kategórie.

„Táto téma bude predmetom rokovania Fóra na vysokej úrovni pre lepšie fungovanie potravinovo-dodávateľského reťazca,“ dodal Fico s tým, že to by sa malo uskutočniť v júni. Vtedy by Komisia už mala predložiť rad konkrétnych odporúčaní. Vo fóre sú zastúpené všetky členské krajiny, Komisia a všetci podstatní aktéri  – producenti, spracovatelia potravín. „Máme prísľub EK, že touto témou sa bude zaoberať, preto považujem misiu za čiastočne naplnenú. Teraz treba počkať, do akej miery budú návrhy EK schopné eliminovať negatívne praktiky,“ priblížil Fico.

V noci sa ešte premiéri a prezidenti budú rozprávať o bezpečnosti či európskom prokurátorovi. V piatok budú lídri bez Veľkej Británie hovoriť o summite v Ríme, ktorý sa koná 25. marca. Pokiaľ ide o európskeho prokurátora, Fico potvrdil, že na tomto bode neexistuje zhoda 28 krajín EÚ.

„Preto sa využije mechanizmus posilnenej spolupráce, ktorý znamená, že ak sa nejaká skupina krajín na niečom dohodne, tak ostatné krajiny jej v tom nebudú brániť. O ničom inom sa dnes nebude rozhodovať,“ objasnil Fico s tým, že toto je veľmi odborná téma, kde treba brať na zreteľ postoj našej generálnej prokuratúry, špeciálnej prokuratúry či ministerstva spravodlivosti. „Ja len poviem, že budem podporovať závery, ktoré umožnia posilnenú spoluprácu. Či tam Slovensko bude alebo nebude, to musí byť predmetom odbornej diskusie,“ dodal šéf slovenskej exekutívy. 

Dočasné kvóty sú absolútnym fiaskom, EÚ nemá náhradné riešenie

Fico si myslí, že dočasné kvóty v rámci EÚ sú absolútnym fiaskom. Vyhlásil to v stredu (8.3.) na pôde Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti, na ktorom predstavil program summitu Európskej rady (ER).

„V roku 2017 končia tzv. dočasné kvóty. Hovoríme o realokácii asi 160 000 migrantov z Grécka a z Talianska a vieme, že tento program je absolútne fiasko. Všetci si uvedomujeme a všetci to aj potvrdzujeme, že vôbec neboli naplnené. Krajiny, ktoré najviac kričali a kritizovali, tak neurobili prakticky nič v tejto oblasti,“ kritizoval Robert Fico.

Na stole je návrh Európskej komisie (EK) o permanentných kvótach, ktorý však premiér odmieta. „Je tu návrh EK, že by mali byť zavedené stále kvóty vrátane sankcií za každého neprijatého migranta vo výške 250 000 eur. Je evidentné, že tento návrh neprejde. Nikdy neprejde,“ zdôraznil Fico.

Zároveň upozornil na to, že napriek tomu, že dočasné kvóty onedlho skončia, lídri sa stále nevedia dohodnúť na návrhu, ktorý ich nahradí. „Sme teraz v stave, kedy sa môže o chvíľu stať, že nebudeme mať nič. Nebudú ani dočasné kvóty, ktoré končia, pokiaľ ide o dĺžku platnosti v tomto roku, a nebude prijatý ani nový návrh. Naďalej sa pracuje s tým, že každá krajina musí prispieť, pokiaľ ide o migráciu, ale z toho jedálneho lístka má právo si vybrať, akým spôsobom prispeje,“ spresnil premiér Fico.

Podľa neho je stále živý Slovenskom navrhnutý koncept „efektívnej solidarity“. „Chápem, že Malta je krajina, ktorá je pre migrantov priamo cieľová. Má trochu radikálnejší pohľad na kvóty, ako má Slovensko, ale to je, myslím si, celkom pochopiteľné. Preto tento koncept podľa mňa stále žije a ak sa na ničom inom nedohodneme, tak nebudeme mať nič. A potom som sám zvedavý, ako sa budeme vysporiadavať s narastajúcim počtom migrantov, ktorí budú do Európy prichádzať,“ uzavrel premiér.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Robert Fico #utečenci #migračná kríza #povinné kvóty