Kollár sa naťahuje s políciou o mobil

Policajný prezident Tibor Gašpar je sklamaný. Poslanec parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár podľa neho nespolupracuje, hoci to verejne sľúbil.

10.03.2017 12:16 , aktualizované: 19:23
debata (292)

Kollár vo štvrtok vysvetľoval vyšetrovateľovi svoju komunikáciu so sexuálnym podtónom s 15-ročným dievčaťom na sociálnej sieti a nechcel mu vydať svoj mobil. Poslanec obvinil políciu, že sa v tejto kauze dala zneužiť politikmi. Vo veci je vedené trestné stíhanie za prečin morálneho ohrozovania mládeže.

Boris Kollár odmietol vydať polícii svoj mobil. Foto: SITA, PETER MAĎAR
Boris Kollár Boris Kollár odmietol vydať polícii svoj mobil.

Kollár je zatiaľ v postavení svedka. Viac ako štyri hodiny vypovedal pred vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry. Keď ho ten požiadal o telefón, poslanec to odmietol.

Podľa Gašpara po dohode s prokurátorom vyšetrovateľ nakoniec nepristúpil k odňatiu veci. „Bol mu predložený aj príkaz, ktorý má už charakter povinnosti, nie len dobrovoľnosti, ktorý odsúhlasuje dozorový prokurátor, ktorý tiež nerešpektoval. A ani v zmysle príkazu nám elektronické prostriedky, konkrétne v tomto prípade mobilný telefón, nevydal,“ reagoval policajný prezident s tým, že ho to osobne veľmi mrzí. Polícia žiadala telefón preto, lebo sa v ňom môžu nachádzať rôzne aplikácie či účty, ktoré jej môžu pomôcť pri vyšetrovaní.

Politik sa obhajuje tak, že polícia procesne pochybila. Vyhlásil, že príkaz na zadržanie veci napokon stiahla dozorujúca prokurátorka. Myslí si však, že vyšetrovatelia chcú iné údaje než tie, ktoré súvisia s jeho správami pre neplnoletú. „Máme tam všetky kontakty, komunikujeme so svojimi voličmi. Naši sympatizanti nám tam posielajú veľmi citlivé informácie, sú to upozornenia na rozkrádania a sú tam na nich kontakty. Ak by ich získali, títo ľudia by boli perzekvovaní,“ nazdáva sa Kollár. Dodal, že od roku 2014, keď začal na sociálnej sieti debatu s mladistvou, je to jeho už tretí či štvrtý mobil. Pripomenul, že celú komunikáciu vytlačenú na papieri polícii odovzdal.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný hovorí, že ak to priamo súvisí s objasňovaním trestného činu, je osoba povinná splniť požiadavku polície. „Ak odmietne, polícia má nástroje, ako sa k tomu dostať,“ upozornil Žitný. To môže byť podľa neho aj domová prehliadka a následné zhabanie či už mobilu, alebo počítača.

Kauzu tento týždeň v stredu otvorila zakladateľka resocializačného centra Čistý deň Zuzana Tománková Miková, keď upozornila na to, že opozičný poslanec posielal amorálne správy ich klientke, ktorá bola drogovo závislá. Kollár sa ku komunikácii nakoniec priznal sám.

Vystúpenie zriaďovateľky považuje za diskreditačnú kampaň proti nemu, ktorú podľa neho vedie úderka Smeru. Tá mala na to Tománkovú využiť ako bývalú zamestnankyňu Úradu vlády. V piatok avizoval, že na ňu podá trestné oznámenie za ohováranie. Na Kollárove slová ešte v stredu reagoval aj Úrad vlády, ktorý sa ohradil proti vťahovaniu politikov Smeru do tejto kauzy.

Podľa úradu sa poslanec snaží odpútať pozornosť od podstaty problému, ktorou je podozrenie z nemorálneho konania voči mladistvej.

Trestné stíhanie je podľa Gašpara vedené vo veci na skutkovom základe, že neznámy páchateľ mal od začiatku roku 2014 na sociálnej sieti oslovovať mladistvú osobu spôsobom, ktorým ju mohol navádzať na nemravný a záhaľčivý život. „Vo veci bolo vykonaných viacero procesných úkonov, výsluchy aj znalecké dokazovania,“ spresnil Gašpar. Trestné oznámenie v tejto veci podalo ešte vlani v novembri samotné dievča.

Pôvodný text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

292 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Tibor Gašpar #Boris Kollár #Čistý deň #maloletá