Benátska komisia na Kiskove otázky priamo neodpovedala

Odpoveď Benátskej komisie, žiaľ, nie je takým silným impulzom, aby sme raz a navždy vyriešili patovú situáciu pri menovaní sudcov ústavného súdu.

10.03.2017 19:47
debata (228)

Benátska komisia, ktorú vlani v decembri prezident Andrej Kiska požiadal o nezávislú a­nalýzu ústavné­ho sporu, prijala stanovisko, ktorým na otázky hlavy štátu priamo neodpovedala. Prezident sa na komisiu obrátil v spore o tom, či sa výklad ústavy v prípade nevymenovania kandidáta na generálneho prokurátora vzťahuje aj na kandidátov na sudcov ústavného súdu. Agentúru SITA o tom informoval hovorca prezidenta Roman Krpelan. Podľa neho komisia odkázala prezidenta na právne neplnohodnotný ná­zor väčšiny pléna ústavného súdu, ktorým v roku 2015 odôvodnil odmietnutie návrhu hlavy štátu na všeobecne záväzný výklad ús­tavy.

„Komisia uviedla, že nemôže plniť úlohu nadnárodného arbitra. A nechce vstupovať do rozhodnutia, hoci uznáva, že nie je výkladom ústavy tak, ako je upravený v ústave a v zákone o ústavnom sude,“ povedal Krpelan a dodal, že odpoveď Benátskej komisie, žiaľ, nie je takým silným impulzom, aby sme raz a navždy vyriešili patovú situáciu pri menovaní sudcov ús­tavného súdu. "Napriek tomu pre­zident Andrej Kiska rešpektuje stanovisko, ku ktorému Benátska komisia dospela, a ako prezident je pripravený ko­nať tak, ako verejne sľúbil,” pove­dal Krpelan.

Z odporúčaní Be­nátskej komisie vyplývajú vzájomne podmienené úlohy pre všetkých zainteresovaných. Dôležitým krokom a úlohou ústavného súdu je uzavrieť existujúce sťažnosti odmietnutých kandidátov. „Prezident bude konať ihneď, ako ústavný súd v súlade s odporúčaním Benátskej komisie odpovie, či jeho rozhodnutia o ich nevymenovaní boli opodstatnené, a ktorí z pôvodných kandidátov sú ešte stále oficiálne kandidátmi na sudcu či sudkyňu ústavného súdu,“ uviedol Krpelan

Prezident zároveň privítal odporúčanie Benátskej komisie, aby Národná rada SR novelou ústavy sprísnila podmienky a proces výberu kandidátov na sudcov ústavného súdu. K tomu sa zaviazala aj vláda SR vo svojom programovom vyhlásení. „Vláde a parlamentu nič nebráni konať a navrhnúť prís­nejší výber budúcich kandidátov na sudcov a sudkyne ústavného súdu,“ dodal Krpelan. Myslí si, že sprísnenie výberu je nevyhnutné, aby v budúcnosti národná rada zvolila a prezident následne mohol vymenovať za sudcov ústavného súdu všeobecne rešpektované od­borné a morál­ne autority v oblasti práva.

Ústavnému súdu v súčasnosti chýbajú traja sudcovia. Prezident odmieta vymenovať kandidátov zvolených ešte predchádzajúcim parlamentom. Predseda Národnej rady SR Andrej Danko v ja­nuári uviedol, že nemôže vyhlásiť ďalšie kolo volieb, keďže parlament si zvolením dvojnásobného počtu kandidátov na uvoľnené miesta sudcov ústavného súdu v pôvodnej voľbe svoju povinnosť už splnil. Na novele ústavy, ktorá by patovú situáciu riešila, sa zatiaľ strany nedohodli.

228 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Andrej Kiska #Benátska komisia