V Bratislave sa protestovalo proti fašizmu a radikalizácii spoločnosti

Na Námestí Slovenského národného povstania v Bratislave sa v sobotu o 13:00 hod. zišli stovky ľudí na pochode proti fašizmu.

11.03.2017 13:18 , aktualizované: 15:32
protest, pochod, Bratislava, pochod proti fašizmu Foto: ,
V Bratislave na Námestí SNP sa stretli stovky ľudí, aby vyjadrili svoj postoj proti radikalizácii spoločnosti.
debata (1145)

Antifašistickou demonštráciou vyvrcholila v Bratislave séria podujatí, ktorá súvisela so vznikom slovenského fašistického štátu.

Pochod išiel z Námestia SNP cez historické centrum hlavného mesta, Štúrovu ulicu a Vajanského nábrežie až k pamätníku obetiam holokaustu na Rybnom námestí.

V Bratislave sa protestovalo proti fašizmu aj... Foto: Viera Hebertová, Pravda
protest proti fasizmu, pochod, Bratislava V Bratislave sa protestovalo proti fašizmu aj hudbou.

Pôvodne si na sobotu naplánovali pochod aj extrémisti a sympatizanti tzv. Slovenského štátu a jeho prezidenta Jozefa Tisa. Deň pred konaním pochodu však svoju akciu zrušili.

Na Námestí SNP sa zišli stovky ľudí, vrátane rodín s deťmi, aby vyjadrili svoj názor na radikalizáciu spoločnosti.

Medzi zúčastnenými bol aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, poslanci parlamentu Martin Poliačik (SAS) a Ľubos Blaha (Smer), šéf múzea SNP Stanislav Mičev, bratislavský aktivista Matúš Čupka, herečka Zuzana Fialová, župan Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo či exprimátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Na bezpečnosť dohliadali desiatky policajtov.

Ako prvý so svojim prejavom vystúpil riaditeľ múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev, ktorý by mohol zabojovať o post banskobystrického župana. Ľudí vyzval, aby neboli apatickí k svojmu okoliu, pomáhali jeden druhému a aby využívali svoje volebné právo v maximálnej možnej miere.

Následne sa zúčastneným prihovoril maďarský ľavicový intelektuál, ostrý kritik Orbánovho režimu, filozof, provokatívny politológ a aktivista Gáspár Miklós Tamás. Apeloval na to, aby sme povedali nahlas, že sme proti deleniu ľudí do akýchkoľvek skupín. Tamás sa vyjadril za slobodu a rovnosť pre všetkých a označil to za to hlavné, za čo bojujeme.

Na pódiu v sobotu vystúpila medzi rečníkmi aj vysokoškolská pedagogička z VŠVU Michaela Pašteková. Zdôraznila, že je pre ňu nepochopiteľné, ak aj dnes, v roku 2017, musia ľudia stáť na uliciach s cieľom vzdorovať fašizmu. „Keď sme sa na strednej škole o fašizme učili, ani mi nenapadlo, že raz budem bojovať proti jeho vzmáhaniu sa. Že v krajine, kde žijem, sa bude v roku 2017 vôbec viesť diskusia o tom, ako fašizmus zastaviť. Žiaľ, je to naša realita, naša prítomnosť a v nej je dôležité, aby sa nezabúdala pripomínať minulosť a dôsledky, ktoré fašizmus priniesol aj nám. Nezabúdajme, neprekrúcajme fakty a nespoliehajme sa, že to za nás pripomenú iní," povedala Paštéková na pódiu.

Stovky ľudí išli z Námestia SNP cez Michalskú... Foto: Viera Hebertová, Pravda
protest, Bratislava Stovky ľudí išli z Námestia SNP cez Michalskú bránu a historické centrum Bratislavy až k nábrežiu Dunaja.

Okolo 13:50 sa dav pohol z Námestia SNP smerom k Michalskej bráne v historickom centre mesta a následne prešiel až k nábrežiu Dunaja.

Pre pochod bola v širšom okolí Námestia SNP obmedzená osobná a aj verejná doprava. Meškali najmä električky, ktoré boli odstavené v okolí miesta stretnutia protestujúcich.

Pochodu sa podľa odhadov zúčastnilo viac ako tisíc ľudí. Väčšinou išlo o mladých ľudí, našli sa však zástupcovia všetkých vekových kategórií. Problém radikalizácie spoločnosti je celospoločenský problém bez rozdielu veku a pohlavia.

Ulicami historického centra Bratislavy zneli antifašistické piesne ¡No pasarán! (Neprejdú) či Alerta Antifascista (Výstraha antifašistov). Na proteste bolo počuť okrem slovenčiny aj angličtinu či španielčinu. K davu sa tak pridali aj zahraniční turisti či študenti.

Protestujúci sa presunuli z Námestia SNP do... Foto: Viera Hebertová, Pravda
centrum, Bratislava, protest Protestujúci sa presunuli z Námestia SNP do historického centra hlavného mesta.

Okolo 14:30 dorazil dav na miesto svojho cieľa – na Rybné námestie, kde sa nachádza pamätník obetiam holokaustu. Po záverečných prejavoch sa akcia pomaly skončila. Niesla sa v pokojnej atmosfére bez náznakov incidentov.

Posledné slovo si zobral Róbert Mihály z občianskej iniciatívy Bratislava bez náckov, ktorý zdôraznil, že cieľ sobotňajšieho pochodu nevybrali organizátori náhodou. Prívrženci tzv. Slovenského štátu totiž v sobotu plánovali oslavovať udalosti z 2. svetovej vojny, keď boli desaťtisíce Slovákov deportovaných do vyhladzovacích táborov.

„Antifašistická mobilizácia však nie je iba snahou o posilňovanie budovania historickej pamäte v našej spoločnosti, ale najmä verejným vyjadrením jasného antifašistického postoja,“ uviedol Mihály.

Protestujúci na Rybnom námestí. Foto: Viera Hebertová, Pravda
Rybné námestie, protest, dav Protestujúci na Rybnom námestí.

Župan Pavol Frešo uviedol, že sa v sobotu na antifašistickej demonštrácii zúčastnil, aby všetci demokratickí ľudia vedeli, že je ich dosť proti fašistom, aby sa ich neobávali a aby vedeli, že keď bude treba, tak sa proti fašistom vedia spojiť. Primátor Ivo Nesrovnal uviedol, že chce, aby Bratislava bola lídrom aj v oblasti tolerancie a kvality politickej kultúry. „Chceme ukázať ľuďom, že v Bratislave nie je miesto pre radikalizmus a extrémizmus. Toto je pochod za toleranciu, za spoluprácu a za dobrú budúcnosť," povedal Nesrovnal.

Po demonštrácii sa vo viacerých bratislavských kluboch uskutočnia koncerty podporujúce idey antifašizmu. Hlavnou večernou akciou bude antifašistická párty v klube A4 – priestor súčasnej kultúry, počas ktorej vystúpia viacerí interpreti zo Slovenska a Českej republiky. V nedeľu 12. marca sa v kaplnke Kaplnka EBF UK na Bartókovej 8 uskutoční ekumenická bohoslužba za otvorenosť, toleranciu a porozumenie.

Slovenská republika, alebo tzv. Slovenský štát vznikol pred druhou svetovou vojnou na troskách Česko-slovenskej republiky ako priamy dôsledok zhoršujúcej sa medzinárodnej politickej situácie a nátlaku hitlerovského Nemecka. Slovensko, ktorého južné územia zabralo Maďarsko a časť Oravy a Spiša zase Poľsko, vyhlásilo samostatnosť 14. marca 1939. Česká časť spoločnej republiky sa stala súčasťou nacistickej Tretej ríše ako Protektorát Čechy a Morava.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #fašizmus #Námestie SNP #pochod proti fašizmu