V4 a Litva: Zjednoťme výšku platieb poľnohospodárom v EÚ

Ministri poľnohospodárstva krajín V4 a Litvy žiadajú zjednotenie výšky priamych platieb pre všetkých poľnohospodárov v EÚ. Zhodli sa na tom na sobotňajšom stretnutí v Poľsku.

12.03.2017 11:10
debata (4)

Ako v tlačovej správe informovalo slovenské ministerstvo pôdohospodárstva, ak­tuálna spoločná poľnohospodárska politika je platná do roku 2020. V súčasnosti už pritom členské štáty rokujú o jej novej podobe na roky 2021 – 2028.

„Nová spoločná poľnohospodárska politika by mala byť evolúciou, nie revolúciou. Slovensko bude presadzovať dorovnanie výšky priamych platieb na rovnakú úroveň pre všetkých farmárov EÚ. Taktiež budeme trvať na zachovaní dvoch pilierov SPP,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Šéfovia agrorezortov sa zhodli na potrebe spoločného postupu krajín V4 v spolupráci s pobaltskými krajinami. Nevyhnutné je podľa nich tiež zníženie administratívneho zaťaženia farmárov. Potvrdil to aj eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan, s tým, že naďalej bude intenzívne pokračovať na zjednodušovaní SPP, ale bude na to potrebovať podporu členských štátov.

Nová spoločná poľnohospodárska politika sa podľa Matečnej musí zamerať na environmentálne zmeny a klimatické opatrenia. "Musí tiež podporiť mladých, pri generačnej výmene, ktorá musí prísť ak si poľnohospodárstvo chceme v EÚ udržať. V neposlednom rade je potrebné, aby podporovala prenos hi-tech technológií a inovácií do aplikačnej poľnohospodárskej praxe,“ uzavrela Matečná.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #poľnohospodárstvo #Litva #V4 #priame platby