Gašpar: Policajti nezverejnili celý zásah proti vodičke, aby nemarili vyšetrovanie

Minister vnútra Robert Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar dnes na parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť vysvetľovali medializovaný policajný zásah voči mladej vodičke z augusta minulého roku.

14.03.2017 13:39
debata (13)

Ako po zasadnutí povedal pre médiá Gašpar, polícia pôvodne nezverejnila celé video, aby nemarila vyšetrovanie postupu policajtov, ktoré sa začalo ihneď po incidente. Policajti totiž v auguste zverejnili video, pri ktorom prenasledujú a následne za pomoci streľby zastavujú auto, v ktorom sa vezú štyri dievčatá. Vo videu, ktoré sa v médiách objavilo v marci, vodičku, ktorá vystúpila z auta, dokopú. Podľa policajného prezidenta však bola táto časť videa súčasťou vyšetrovacieho spi­su.

„Ide o policajtov, ktorí doteraz nemali problém s porušením pravidiel,“ povedal Gašpar s tým, že policajti pôvodne prenasledovali vozidlo, ktorého vodič nezastavil a zaútočil autom na policajta. „Policajti netušili, kto je vo vozidle, či to nie sú páchatelia nejakej závažnej trestnej činnosti,“ uviedol s tým, že po zastavení auta urobili zlé rozhodnutie a nesú za to trestnoprávnu a v dohľadnom čase aj pracovnoprávnu zodpovednosť. Zároveň pripomenul, že poškodená takisto čelí obvineniam, konkrétne z útoku na verejného činiteľa a ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. „V tomto prípade metanfetamínu,“ dodal. Vyšetrovateľ Inšpekcie Ministerstva vnútra SR obvinil vo februári v prípade dokopaného dievčaťa troch policajtov z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva. Podľa rezortu vnútra im hrozí väzenie na štyri až 10 rokov.

Polícia v auguste minulého roka zverejnila video, na ktorom policajná hliadka v okolí Trnavy prenasleduje auto. Neskôr sa zistilo, že v ňom sedeli štyri dievčatá, pričom 21-ročná vodička nemala vodičský preukaz. Auto pred policajtmi unikalo, pričom sa ho neúspešne pokúšali zastaviť a následne na jeho zastavenie použili zbrane, pričom vodičku postrelili do hrude a ucha. Neskôr sa do médii dostala dlhšia verzia videa, na ktorom do dievčaťa po tom, čo vystúpila z auta a skončila postrelená na zemi, kopali. Podľa stanoviska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave sú traja policajti momentálne umiestnení na pozíciach, v ktorých neprichádzajú do kontaktu s občanmi.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #policajti #Robert Kaliňák #Tibor Gašpar