Bárány: Rušenie amnestií rozvracia právny štát

Eduard Bárány, ústavný právnik a poradca premiéra Roberta Fica, si napriek predloženému návrhu koalície myslí, že amnestie sa zrušiť nedajú.

15.03.2017 20:00
Eduard Barány, sudcovia Foto: ,
Eduard Bárány
debata (251)

Aká je šanca, že sa páchatelia únosu prezidentovho syna a zmareného referenda o vstupe do NATO po prijatí vládneho návrhu zmeny ústavy postavia pred súd?

Nejdem veštiť. Mám negatívny postoj k rušeniu amnestií v akejkoľvek podobe. Je to veľmi zlý krok rozvracajúci právny štát. Nejde teraz len o konkrétny návrh, ktorý sa zvolí.

Bude znamenať zrušenie Mečiarových amnestií, že sa zrušia aj všetky rozhodnutia súdov v kauze únosu, pretože v minulosti v prípade bývalého šéfa SIS Ivana Lexu bolo jeho stíhanie zastavené?

Neviem, to bude závisieť od formulácií, ktoré schváli Národná rada, a následne od rozhodnutí všeobecných súdov.

Ak sa zmení ústava tak, že parlament dostane oprávnenie zrušiť amnestie alebo milosti hlavy štátu, prečo by mal ešte Ústavný súd vstupovať do celého procesu a posudzovať, či je takýto postup v poriadku?

Amnestia je spravidla pokladaná za normatívny právny akt. Ústavný súd preskúmava súlad normatívnych právnych aktov prijatých parlamentnom, predovšetkým súlad zákonov s ústavou.

Ide však o to, že parlament zmení ústavu a pri rušení amnestií bude konať na základe ústavy.

V slovenskej ústavnej praxi sa dosiaľ nesiahlo po tom, aby Ústavný súd preskúmaval súladnosť ústavných zákonov so základným ústavným zákonom, teda ústavou. V mnohých krajinách, napríklad v Česku, je bežné, že sa posudzuje súlad ústavných zákonov s ústavou. Možno je to u nás krok týmto smerom, nie som si istý, či šťastný.

Platí zásada, že právne akty nemožno rušiť so spätnou účinnosťou. Ak sa zrušenie Mečiarových amnestií dostane až pred Európsky súd pre ľudské práva, môže povedať, že išlo o tak mimoriadne okolnosti, že amnestie sú zrušiteľné?

Ťažko povedať, čo povie Európsky súd pre ľudské práva. Ten sa už totiž v kauze Lexa proti Slovensku takouto vecou zaoberal. Povedal, že amnestia na Slovensku nie je rušiteľná. Často sa odvolávame, a niekedy to urobil aj Európsky súd pre ľudské práva, ale len ako na inšpiratívnu judikatúru, na obdobné rozhodnutia v Latinskej Amerike. Pokiaľ viem, tam s výnimkou jedného prípadu išlo o masové zločiny proti ľudskosti a prípad zavlečenia slovenského občana do cudziny rozhodne nebol masový. Tam išlo o prípady, keď zmizli tisíce ľudí za vojenskej diktatúry.

© Autorské práva vyhradené

251 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Bárány #Mečiarove amnestie