Fico pre virózu zrušil pracovnú cestu

Predseda vlády Robert Fico (Smer) v piatok zrušil pracovnú cestu do holandského Haagu. Dôvodom boli zdravotné komplikácie. Nešlo však o nič vážne a podľa jeho hovorkyne Beatrice Szabóovej príčinou jeho práceneschopnosti je pravdepodobne viróza. Hoci chrípková sezóna skončila, jar je podľa lekárov vhodné obdobie, keď kolujú rôzne ďalšie vírusy.

17.03.2017 07:37 , aktualizované: 19:28
debata

Premiér vlani koncom apríla absolvoval operáciu srdca v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Chirurgovia mu podľa medializovaných informácií pravdepodobne voperovali dva bypassy. Išlo premostenie tých častí ciev, ktoré mohol mať upchaté.

V nemocnici bol 16 dní a prakticky hneď po prepustení začal úradovať. Iba tri týždne po operácii viedol rokovanie vlády. Nastala preto otázka, či by mu viróza nemohla viac zaťažiť srdce. Kardiológ Štefan Farský to odmietol.

„Viróza nemá vážny vplyv na pacientov so srdcovými problémami. Je to problém horných ciest dýchacích a väčšinou sa to na srdce neprenáša,“ povedal Farský s tým, že sú prípady, keď môže viróza spôsobiť zápal srdcového svalu, ale to je pomerne zriedkavé.

Praktický lekár pre dospelých Marián Šóth by sa viac priklonil k tomu, že premiéra trápi skôr viróza ako chrípka. „Klasické chrípkové obdobie, keď má pacient bolesti svalov, kĺbov, teplotu už prakticky skončilo, teraz je však vhodné obdobie, keď sa darí iným vírusom, napríklad coxackie či adenovírusy,“ pripomenul.

Nástup vírusovej infekcie je na rozdiel od chrípkovej pomalší a rozvíja sa postupne. Vyvoláva pocit únavy a slabosti, nádchu a bolesť hrdla či hlavy, môže zaútočiť aj na žalúdok. „Z virózy sa chorý vylieči aj sám, ochorenie treba vyležať, liečia sa len symptómy, napríklad teplota či kašeľ,“ poznamenal Šóth. Antibiotiká v takýchto prípadoch nepomáhajú. Väčšina príznakov zmizne sama v priebehu týždňa.

V Haagu sa mal Fico spolu s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd) stretnúť s predstaviteľmi medzinárodnej justície, konkrétne s predsedníčkou organizácie Eurojust Michele Conininsxovou a slovenským sudcom Medzinárodného súdneho dvora Petrom Tomkom.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Haag