Vo Vysokých Tatrách obnovili Športovú sieň slávy

Najznámejší horolezci, lyžiari či sánkari. Dlhé roky boli spojení s Vysokými Tatrami a zviditeľňovali ich doma i vo svete. Dnes majú opäť vo Vysokých Tatrách svoju sieň slávy. Doteraz v nej bolo trinásť mien, vo štvrtok k nim pribudli ďalšie dve. Návštevníci Vysokých Tatier v Starom Smokovci ju nájdu vo Vile Flóra, hneď vedľa mestského úradu.

17.03.2017 15:00
Vila Flóra, sieň slávy, tatry Foto: ,
Vila Flóra, sídlo tatranskej Športovej siene slávy.
debata

Tatranská športová sieň slávy vznikla pôvodne už v roku 2006 a najskôr sa v nej ocitli horolezec Ivan Gálfy, medzinárodný rozhodca v bežeckom lyžovaní a v skokoch na lyžiach Karol Medveď a nestor bežeckého lyžovania Ján Terezčák. Postupne k nim pribúdali ďalší. Sánkarka Mária Jasenčáková, horolezec Július Andráši, horolezec Arno Puškáš, sánkar Walter Marx, hokejista, horský vodca a záchranár Atila Dejcző, športový funkcionár Peter Chudý, horský vodca Peter Šperka, sánkar Dušan Činčár, bežkyňa na lyžiach Anna Pasiarová a zjazdár Ladislav Harvan. Pred tri a pol rokom sa však sieň slávy stratila z očí. Vilu, v ktorej sídlila, sa mesto rozhodlo zrekonštruovať a exponáty z nej putovali do depozitu. Od 13. marca ich opäť môže vo Vile Flóra vidieť športová verejnosť aj turisti.

„Vilu sa podarilo zrekonštruovať a dnes je spolu s Vilou Ilona sídlom mestského osvetového strediska. Do Vily Flóra sme tento týždeň vrátili aj pôvodnú sieň slávy, ktorá je odvčera obohatená o ďalšie dve mená. Horolezca Juraja Weinczillera a sánkara Milana Gerdelána. Spolu je tam už pätnásť osobností,“ prezradil prednosta Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Eugen Knotek, ktorý je zároveň aj riaditeľom mestského osvetového strediska. Sieň predstavuje osobnosti Vysokých Tatier na posteroch s fotografiami a informáciami, ale aj krátkou videoprojekciou.

Knotek hovorí, že už pracujú na jej rozšírení o predmety, ktoré slávnym Tatrancom patrili alebo symbolizujú ich športovú činnosť.

Prednosta Eugen Knotek je rád, že sieň slávy... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
sieň slávy, tatry, prednosta Prednosta Eugen Knotek je rád, že sieň slávy opäť ožila.

Znovuotvorenie Športovej siene slávy si nenaplánovali náhodou. Práve tento týždeň sa vo Vysokých Tatrách nesie v znamení osláv Dní mesta, ktoré si pripomína 70. výročie svojho vzniku. Podľa informácií primátora Jána Mokoša najstaršou z osád je Starý Smokovec, založený v roku 1793. Dnes v ňom sídli magistrát.

„Spojenie tatranských osád do jedného celku malo zmysel a osvedčilo sa. V národnom parku je potrebné riešiť jeho rozvoj i napredovane centrálne,“ poznamenáva Mokoš. Aj podľa prednostu Knoteka bol toto najrozumnejší možný krok. „Koordinovaným riadením sa ľahšie vybavujú veci v oblasti rozvoja, ako by ich mala zabezpečovať každá osada samostatne,“ podčiarkol Knotek. Dnes má mesto Vysoké Tatry necelých 4¤100 obyvateľov.

Okrem otvorenia Športovej siene slávy si výročie vzniku pripomínajú tento týždeň Tatranci ďalšími podujatiami. Výstavami, besedami, otvorením detskej knižnice či hudobnými programami. Včera program výročia vrcholil Tatranským galavečerom v Teniscentre v Tatranskej Lomnici, kde boli udelené Ceny mesta osobnostiam, ktoré zviditeľňujú Vysoké Tatry. Dnes sa vo Vysokých Tatrách ešte bude konať podujatie Tatranské deti na lyžiach, v sobotu vyhlásia výsledky súťaže Moje mesto, určenej pre deti tatranských materských a základných škôl. Týždeň vyvrcholí nedeľným koncertom pre Tatrancov.

Mesto Vysoké Tatry vzniklo 15. marca 1947 spojením pätnástich tatranských osád

  • Dolný Smokovec
  • Horný Smokovec
  • Kežmarské Žľaby
  • Nová Polianka
  • Nový Smokovec
  • Podbanské
  • Starý Smokovec
  • Štrbské Pleso
  • Tatranská Kotlina
  • Tatranská Lesná
  • Tatranská Lomnica
  • Tatranská Polianka
  • Tatranské Matliare
  • Tatranské Zruby
  • Vyšné Hágy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #sieň slávy #športovci #Starý Smokovec