Kiska sa zastal Kollára v kauze sexuálnych správ

Na stranu poslanca parlamentu a šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára, ktorý vypisoval len 15-ročnému dievčaťu a klientke Čistého dňa sexuálne správy, sa v podstate postavil prezident Andrej Kiska.

17.03.2017 18:45
debata (197)

Ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer) napísal list, v ktorom kritizuje, že vedenie tohto resocializačného centra využíva svojich zverencov na obhajobu a tiež, ako píše prezident, na útok na iné osoby (Kollár, pozn.red.), ktoré sa samy priznali. Richter sám tvrdí, že z posledného vývoja je znechutený. Hlave štátu však vytýka, že nehovorí o opozičných politikoch, ktorí hrubo porušili práva detí.

Kiska podľa listu berie na vedomie Richterovo rozhodnutie neodobrať Čistému dňu akreditáciu napriek tomu, že akreditačná komisia odporúčala ministrovi opak. Od tohto kroku sa však podľa neho zástupcovia zariadenia opakovane pokúsili využiť svojich zverencov či informácie o ich údajnom stave v rámci mediálnych vystúpení na svoju obhajobu prípadne cielený útok.

Ministra žiada, aby situáciu sám, aj jeho podriadené organizácie preskúmali. " A zabezpečili to, čo vám zo zákona a pri plnení medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky vyplýva: ochranu pred akýmkoľvek konaním, ktoré by mohlo ohroziť alebo ohrozuje najlepší záujem nedospelých osôb, zverencov v resocializačnom stredisku n. o. Čistý deň," napísal Kiska.

Minister Richter sa podľa stanoviska sociálneho rezortu v zásade plne stotožňuje s postojom prezidenta. Na list mu obratom odpovie aj oficiálnou formou. Podotkol tiež, že téme maloletých venuje maximálnu pozornosť a sám je „absolútne znechutený a znepokojený“ z toho, čo sa okolo klientov Čistého dňa deje.

„Preto požiadal všetkých, ktorí do tejto problematiky vnášajú politiku, aby zvažovali každý jeden krok, a nesledovali vlastný prospech, ale skutočnosť, že nehovoria o tovare, ale o deťoch,“ tlmočil ministrove slová hovorca ministerstva Michal Stuška.

Stuška však dodal, že ministra práce mrzí, že Kiska v liste nespomína opozičných politikov, ktorí konajú v hrubom rozpore s právami spomínaných detí. „Navyše, ak niektorí z nich manipulatívnym spôsobom používajú osobné informácie o deťoch v rámci svojej politickej prezentácie, a čo je najhoršie, aj na prekrývanie vlastných káuz,“ doplnil Stuška.

V prípade, ktorý minulý týždeň otvorila zakladateľka neziskovej organizácie Čistý deň Zuzana Tománková Miková, je jedným z hlavných aktérov opozičný poslanec Boris Kollár, ktorý na sociálnej sieti posielal sexuálne ladené správy vtedy iba 15-ročnej bývalej chovankyni zariadenia. Vo veci je vedené trestné stíhanie z ohrozovania mravnej výchovy mládeže, Kollára vypočúvala v postavení svedka.

Pár dní po prevalení kauzy táto chovankyňa spolu s aktuálnou klientkou podali na vedenie zariadenia trestné oznámenie z vydierania, nátlaku a iných trestných činov. Ich zastupovania sa čudným spôsobom tento týždeň ujal bývalý poslanec a opozičný politik Daniel Lipšic, ktorý s nimi predstúpil aj pred kamery, pričom podľa ich matiek mali byť obe dievčatá pod vplyvom drog.

Jednu z nich, neplnoletú, hľadala vtedy polícia. Lipšic polícii neoznámil, že je s ňou v kontakte, a ani to, kde je. Dievča nakoniec prišlo domov v zlom zdravotnom stave a skončilo v nemocnici. Na budúci týždeň bude zasadať akreditačná komisia, na ktorú boli prizvaní aj predstavitelia resocializačného zariadenia Čistý deň. Komisia bude oboznámená aj s listom prezidenta.

© Autorské práva vyhradené

197 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #Andrej Kiska #Boris Kollár #Sme rodina #kauza zneužívania v Galante #Čistý deň