Podľa opozície by sa hlasovanie o amnestiách malo odložiť

Podľa predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča, koaličná iniciatíva na zrušenie amnestií je podozrivá, keďže ešte pred krátkym časom napríklad niektorí predstavitelia vládneho Smeru tvrdili, že amnestie sú nezrušiteľné.

19.03.2017 15:44
debata (127)

„Keď niekto v minulosti hlásal, že ide o právny suterén, je samozrejmé, že sme opatrní,“ uviedol v súvislosti s tvrdeniami niektorých politikov Smeru, ktorí v minulosti tvrdili, že udelenie amnestií bol morálny suterén, ich zrušenie by však bol suterén právny.

Matovičovi sa tiež nepáči, že by posledné slovo v tejto oblasti mali mať nevolení sudcovia ústav­ného súdu, ktorí boli do funkcií dosadzovaní politicky. „Inštitúcii verím, neverím sudcom,“ povedal na margo Ústavného súdu SR. Podľa Matoviča je možné, že vzhľadom na dlhý čas od spáchania amnes­tovaných skutkov nebude možné potrestať páchateľov. Je však podľa neho dôležité, aby boli jasne identifikovaní a pomenovaní.

Podľa podpredsedu strany Most-Híd Ábela Ravasza je koaličný návrh návrhom kompromisným. Zároveň zdôraznil, že rovnaký návrh na zrušenie amnestií, aký do parlamentu predložil poslanec OĽaNO Ján Budaj, bol v minulosti už sedemkrát neúspešný. Podľa podpredsedu Smeru Juraja Blanára má koaličný návrh za úlohu spojiť politické a právne hľadisko.

Zároveň vyhlásil, že k zrušeniu amnestií mohlo dôjsť už v minulosti, keďže Smer ponúkal Kresťanskodemo­kratickému hnutiu, ktoré dlhodobo bojovalo za ich zrušenie, účasť v prvej vláde Roberta Fica. To však ponuku odmietlo a koaličným partnerom Smeru sa stala Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko, čo iniciatívu vylúčilo. „Tieto amnestie kazia dobrý obraz Slovenska,“ uviedol Blanár. 

V relácii hodnotili politici aj rok pôsobenia súčasnej vládnej koalície. Podľa Blanára je dôležité, že vznikla stabilná vláda, ktorá úspešne zvládla slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. Vláda má podľa neho zároveň aj charakter vlády „národného porozumenia“, keďže v nej sú aj Slovenská národná strana a Most-Híd.

Podľa Matoviča však ide skôr o vládu „kšeftárskeho porozumenia“, keďže koaličné strany sa zároveň kryjú v kauzách. Zároveň obvinil koalíciu, že si presadením jednokolových volieb do orgánov vyšších územných celkov zabezpečila aj podporu Ľudovej strany Naše Slovensko.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #Juraj Blanár #Igor Matovič #Mečiarove amnestie #Ábel Ravasz