Kiska žiada viac času na diskusiu k zrušeniu Mečiarových amnestií

Prezident Kiska po stretnutí s bývalými ústavnými sudcami, právnikmi, advokátmi a sudcami, ktorí vyzvali na zrušenie Mečiarových amnestií ústavným zákonom, pošle list predsedovi parlamentu. Bude v ňom apelovať, aby nebola premárnená historická šanca a aby bol vytvorený potrebný časový priestor na prediskutovanie spôsobu ako amnestie zrušiť.

20.03.2017 11:25
Andrej Kiska Foto:
Prezident SR Andrej Kiska
debata (116)

Podľa prezidenta nie je vhodné zmeniť ústavu v skrátenom legislatívnom konaní. Na zrušenie Mečiarových amnestií čakáme 20 rokov, preto nechajme prebehnúť diskusiu," povedal Kiska, ktorý súčasne poprosil koalíciu aj opozíciu v tejto veci o vzájomné porozumenie.

Prezident sa týmto postojom pridal k názoru opozície, podľa ktorej by sa malo hlasovanie o amnestiách odložiť. (Viac čítajte v osobitnej správe.)

Vládna koalícia tento týždeň predložila zámer zrušenia Mečiarových amnestií. Podľa jej návrhu sa najskôr musí prijať novela ústavy. Národná rada dostane v tejto novele právomoc trojpätinovou väčšinou zrušiť rozhodnutie prezidenta o udelení amnestie alebo milosti, ak odporuje princípom demokratického a právneho štátu.

Na základe iniciatívy 30 poslancov potom snemovňa trojpätinovou väčšinou, teda 90 hlasmi, môže prijať uznesenie o zrušení Mečiarových amnestií, ako aj milosti, ktorú prezident Michal Kováč udelil svojmu synovi v kauze Technopol.

Ústavný súd následne automaticky preskúma toto rozhodnutie snemovne. Má na to 60 dní. V NR SR je aj návrh opozície, ktorý predložil Ján Budaj z OĽaNO. Ten chce anulovať amnestie ústavným zákonom. Ich zrušenie však stojí a padá na dohode koalície a opozície, keďže na takúto zmenu je potrebných v parlamente 90 hlasov. K dohode oboch táborov zatiaľ nedošlo.

Nezaradení podporia vládny návrh iba s dvomi podmienkami

Vládny návrh, podľa ktorého by o zrušení amnestií mal v konečnom dôsledku rozhodnúť ústavný súd, podporia nezaradení poslanci len v prípade, ak vládna koalícia splní dve podmienky. Miroslav Beblavý to dnes povedal na tlačovej besede za skupinu poslancov, v ktorej je okrem neho aj Viera Dubačová, Katarína Macháčková, Jozef Mihál, Simona Petrík, Zuzana Zimenová a Oto Žarnay. (Čítajte aj v osobitnej správe.)

Návrh vlády na trvalý mechanizmus zavádzajúci možnosť rušenia amnestií a milostí národnou radou a následným preskúmaním ústavným súdom však považujú siedmi nezaradení poslanci za zbytočne komplikovaný. Prvou podmienkou je legislatívne doriešenie dvojmesačnej lehoty na preskúmanie ústavným súdom tak, aby ÚS SR musel zrušenie amnestie buď anulovať alebo by bolo zrušenie platné. „Predstavitelia vlády svoj návrh síce takto komunikovali, ale text zákona je napísaný nejasne,“ povedal Beblavý.

Zásadnou podmienkou opozičných poslancov je podľa Beblavého vylúčenie predpojatých ústavných sudcov v tejto veci. „Predpojatých sudcov je potrebné priamo zákonom vylúčiť z rozhodovania,“ povedal Beblavý s tým, že v spravodlivom procese nemôžu rozhodovať zaujatí sudcovia. „Podľa platného zákona o zaujatosti rozhoduje samotné plénum ÚS SR a ak je predpojatý väčší počet sudcov, rozhodujú o veci bez ohľadu na svoju zaujatosť,“ povedal. Beblavý dodal, že ak má vláda skutočný záujem amnestie zrušiť, nemôže byť problém sa s nimi dohodnúť a podmienky prijať. „V opačnom prípade bude zrejmé, že návrh vlády je len pasca, ktorá nesmeruje k zrušeniu, ale k finálnemu potvrdeniu Mečiarových amnestií,“ uzavrel Beblavý.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #Andrej Kiska #Mečiarove amnestie #zrušenie Mečiarových amnestií