Viete, akú vodu máte v studni?

Voda má dnes svoj svetový deň. Pripomíname si ho už štvrťstoročie.

22.03.2017 07:00
voda, skúmavka, vedec Foto:
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ponúka v stredu predpoludním bezplatný orientačný laboratórny rozbor vzoriek vody zo studní zameraný na dusičnany a dusitany. (Ilustračné foto)
debata (9)

Okrem už tradičnej a medzi verejnosťou obľúbenej možnosti dať si otestovať túto pre život nevyhnutnú tekutinu zo svojej studne, prináša aj iné sprievodné podujatia, napríklad predĺžené otváracie hodiny Vodárenského múzea.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ponúka v stredu predpoludním bezplatný orientačný laboratórny rozbor vzoriek vody zo studní zameraný na dusičnany a dusitany. Dáva tiež možnosť poradiť sa s odborníkmi o zdravotnej bezpečnosti pitnej vody z verejných vodovodov aj studní, ochrane vlastných vodných zdrojov, ako aj o ďalších problémoch s tým súvisiacich. Poradenstvo a konzultácie budú záujemcom poskytovať pracovníci odboru hygieny životného prostredia osobne alebo telefonicky.

„V roku 2016 orgány verejného zdravotníctva Slovenskej republiky analyzovali celkovo 3165 vzoriek vody z individuálnych zdrojov na celom Slovensku. Z nich 914, čo je asi 29 percent, nevyhovovalo pre vysoký obsah dusičnanov a 55, teda 1,61 percenta, pre nadmerný obsah dusitanov. Všeobecne platí, že najviac ohrozené sú oblasti, kde nie je vybudovaná kanalizácia a čistiarne odpadových vôd, prípadne kde je zvýšená poľnohospodárska činnosť," ozrejmila Zuzana Valovičová z odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Svetový deň vody

Valné zhromaždenie OSN v roku 1992 vyhlásilo 22. marec za Svetový deň vody. Na všetkých kontinentoch si ho pripomíname od roku 1993, teda už štvrťstoročie. Jeho cieľom je zvýšenie povedomia verejnosti o dôležitosti zachovania a ochrany zdrojov vody. Okrem toho je kľúčovým aj pre zameriavanie pozornosti na určenie problémov so zásobovaním pitnou vodou. Témou tohtoročného Svetového dňa vody sú odpadové vody.

Úrady verejného zdravotníctva odoberajú a vyšetrujú v rámci monitoringu pitnej vody vzorky zo spotrebísk všetkých verejných vodovodov pre hromadné zásobovanie v rozsahu platnej legislatívy vrátane vyšetrenia obsahu vápnika a horčíka. Ročne je to približne do 6 000 vzoriek. Výsledky vyšetrení sú potom centrálne evidované a spracované Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a poskytujú podklady na hodnotenie kvality pitnej vody.

Vodu zo studní na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť testuje aj Bratislavská vodárenská spoločnosť. „Bezplatné rozbory vody sa vo verejnosti stretávajú s veľkým záujmom, napríklad v roku 2015 sme analyzovali viac ako 1 300 a v roku 2016 viac ako 2 000 vzoriek vody z domácich studní. Minulý rok bola viac ako štvrtina vzoriek nevyhovujúca, pretože obsahovala väčšie množstvá dusičnanov, ako je povolený limit. Ani ostatné vzorky, ktoré vyhovovali testovaným ukazovateľom, však nemusia spĺňať ďalšie kritériá,“ priblížil vedúci oddelenia PR a marketingu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Ján Pálffy.

Ako pripomenul, výsledkom ich orientačného rozboru nie je informácia, či voda zo studní dosahuje kvalitu pitnej vody. Zameriava sa na prítomnosť dusičnanov, teda napríklad na to, či je voda vhodná na zalievanie pestovaných rastlín a celkovú tvrdosť, ktorá má vplyv na tvorbu vodného kameňa v domácich spotrebičoch. „Na našej internetovej stránke budú zverejnené výsledky aj s upozornením, či sú namerané hodnoty v rámci, alebo nad rámec normy. O kompletný rozbor vody je možné požiadať formou písomnej objednávky,“ doplnil Pálffy.

Okrem možnosti vyšetrenia vody spoločnosť predĺžila aj otváracie hodiny Vodárenského múzea. Od pondelka do štvrtka (20. – 23. marca) je otvorené od 9. do 17. hodiny a za vstup sa neplatí. Návštevníci si môžu pozrieť stálu výstavu o histórii vodárenstva v Bratislave a tiež dočasnú expozíciu o Ekologickej katastrofe na II. vodnom zdroji v Bratislave. Bratislavská vodárenská spoločnosť tému vody predstaví aj na veľtrhu Coneco.

Bezplatné rozbory vody pri príležitosti Svetového dňa vody

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky

  • Bezplatné laboratórne vyšetrenie vzoriek vody z individuálnych vodných zdrojov, teda zo studní, nie z verejného vodovodu na dusičnany a dusitany, a odborné poradenstvo týkajúce sa zdravotnej bezpečnosti pitnej vody z verejných aj individuálnych zdrojov poskytuje (22. marca) Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.
  • Pre laboratórne vyšetrenie vzorky vody je potrebné odobrať v deň vyšetrenia minimálne 0,2 litra vody do čistej vypláchnutej fľaše a priniesť vzorku vody v čase od 9. h do 11.30 na Úrad verejného zdravotníctva SR (Trnavská cesta 52, 826 45 Bratislava).
  • Výsledky vyšetrenia budú postupne zverejňované na internetovej stránke úradu podľa prideleného identifikačného označenia.
  • Aktivity jednotlivých regionálnych úradov verejného zdravotníctva je možné nájsť na ich internetových stránkach. Bezplatné vyšetrenie vody ponúka napríklad aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva Banská Bystrica či Regionálny úrad verejného zdravotníctva Košice.

Bratislavská vodárenská spoločnosť

  • Bratislavská vodárenská spoločnosť pri príležitosti Svetového dňa vody vykonáva bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť. Záujemcovia môžu (22. marca) v čase od 8. do 18. hodiny priniesť vzorky vody do budovy divízie chemicko-technologických a laboratórnych činností BVS na Bojnickej ulici 6 v Bratislave.
  • Postup pri odbere vzoriek: 300 ml plastovú fľašu niekoľkokrát dôkladne vypláchnite vodou, vodu nechajte približne 2 až 5 minút odtiecť dostatočne silným prúdom. Fľašu naplňte až po okraj tak, aby nad vrchnákom nebol takmer žiadny vzduch a uzavrite. Každá vzorka/fľaša bude označená identifikačným číslom, pod ktorým bude uverejnený výsledok analýzy.
  • Výsledky budú postupne zverejňované na internetovej stránke Bratislavskej vodárenskej spoločnosti alebo telefonicky na čísle 0850 123 122.
(ZDROJ: ÚVZ SR, BVS)

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetový deň vody